2min

Foxconn heeft toegegeven dat het te jonge stagiaires heeft ingezet. De uitspraken kwamen nadat China Labor Watch, dat onderzoek had gedaan bij een fabriek van Foxconn, had verklaard dat er te jonge mensen op de werkvloer aanwezig waren.

In China is volgens de wet bepaald dat iemand mag gaan werken vanaf een leeftijd van 16 jaar. Toch zijn er in een fabriek van Foxconn in Yantai in de provincie Shandong stagiaires aangetroffen met een leeftijd variërend van 14 tot 16 jaar.

Foxconn liet weten: "Dit is een overtreding van de Chinese wet, maar ook een overtreding van het beleid van Foxconn, daarom zijn er direct stappen ondernomen om te zorgen dat de te jonge werknemers weer terug zijn bij de educatieve instelling waar ze vandaan kwamen. Ook zijn we bezig met een grondig onderzoek in samenwerking met de betrokken scholen, om erachter te komen hoe dit heeft kunnen gebeuren. We kijken ook naar acties die we moeten ondernemen om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt".

Deze verklaring van Foxconn kwam slechts enkele uren nadat China Labor Watch, een organisatie die zich bezighoudt met werkomstandigheden in China, bevestigd had dat er inderdaad te jonge mensen in de Yantai-fabriek actief waren.

China Labor Watch liet in een verklaring weten: "De te jonge stagiaires waren in de meeste gevallen gestuurd door scholen, echter controleerde Foxconn de identiteit van de stagiaires niet. De scholen zijn met name verantwoordelijk voor deze misstanden, maar Foxconn valt wel te verwijten dat het de leeftijd niet heeft gecontroleerd".

Een maand geleden werd Foxconn ook al beschuldigd dat het te jonge werknemers had in een fabriek in de provincie Jiangsu. Het bedrijf ontkende toen alle verwijten dat het te jonge stagiaires in dienst zou hebben. Naar verluidt zouden deze achter de productieband moeten staan om hun stage te kunnen halen, dit tegen een loon van 244 dollar per maand. Ze mochten pas naar huis wanneer ze hun ‘projecten’ af hadden.