Het blijkt dat de Chinese fabrikant Lenovo serieus geïnteresseerd was in het overnemen van BlackBerry, maar dat de Canadese overheid dit heeft verboden. Inmiddels is bekend dat het bedrijf zelfstandig doorgaat, mede dankzij een grote financiële injectie door Fairfax Financial Holdings.

Het Chinese Lenovo heeft de afgelopen periode actief een bod gedaan op het in zwaar weer verkerende BlackBerry. De partij die hier echter een stokje voor stak bleek de Canadese overheid te zijn. De reden hiervoor zou zijn dat de nationale veiligheid door een dergelijk Chinese overname in het geding zou komen. Dit blijkt uit een verslag van The Globe And Mail.

Inmiddels is BlackBerry van de ondergang gered dankzij het aanstellen van een nieuwe CEO in combinatie met een financiële injectie van 1 miljard dollar door de eveneens Canadese investeringsmaatschappij Fairfax Financial Holdings. BlackBerry heeft aangekondigd dat het door zal gaan met het vervaardigen van handsets.

Lenovo telt wereldwijd meer dan 33.000 werknemers en is actief in zeker 60 landen. De Chinese fabrikant telt vele kleinere aandeelhouders, maar een percentage van 32 procent van het bedrijf is in handen van de Chinese investeringsmaatschappij Legend Holdings.

De Canadese overheid zou in een topoverleg met BlackBerry duidelijk hebben gemaakt dat een overname van Lenovo uit den boze zou zijn. De belangrijkste reden hiervoor is vermoedelijk dat de Canadese overheid bang zou zijn voor het uit Canadese handen geven van de elektronische infrastructuur van BlackBerry, met alle gevolgen van dien.

Een anonieme Canadese overheidsfunctionaris verklaart: "Ik denk dat Canada een duidelijk boodschap uitstraalt dat Chinese investeringen erg welkom zijn, maar niet als dit ten koste gaat van de nationale veiligheid."