2min

Volgens bronnen van Digitimes zouden verschillende grote techbedrijven interesse hebben om BlackBerry in te lijven. Er is voornamelijk veel interesse vanuit China, maar ook Microsoft heeft naar verluidt interesse. Grote afwezige in het lijstje is Samsung dat recent een samenwerking is gestart met BlackBerry.

De overnamegeruchten rond BlackBerry bestaan inmiddels al jaren en of het bedrijf ooit verkocht gaat worden is moeilijk te zeggen. Sinds de Canadese fabrikant zijn marktaandeel zag verdampen en vervolgens in de zware financiële problemen terecht kwam leek er geen andere uitweg dan het verkopen van het bedrijf. Toch wist het bedrijf de negatieve spiraal om te buigen door veel minder op hardware maar op software te focussen. Het bedrijf heeft nog steeds enkele trouwe klanten en is druk bezig om zijn enterprise-software geschikt te maken voor andere besturingssystemen. BlackBerry ging daarnaast een intensieve samenwerking aan met Samsung voor zijn enterprise-software.

Nu zijn er volgens Digitimes toch weer overnameplannen rond BlackBerry, hoe concreet deze zijn is echter niet onduidelijk. Voornamelijke Chinese bedrijven die de smartphonemarkt willen veroveren lijken interesse te hebben. Zowel Huawei, Lenovo als Xiaomi zouden interesse hebben, deze fabrikanten moeten het tot op heden vooral hebben van de consumentenmarkt, door BlackBerry over te nemen zouden ze ook de zakelijke klant beter kunnen bedienen.

Voor Xiaomi zou een overname van BlackBerry betekenen dat het mogelijk ook smartphones kan verkopen op de Ameirkaanse en Europese markt. BlackBerry heeft namelijk een gigantische patentcollectie en naar verluidt schort het daar nogal aan bij Xiaomi en is dat de reden dat de fabrikant zijn toestellen niet op Westerse markten verkoopt. Als Xiaomi nu de stap zou maken naar Europa of de Verenigde Staten dan zou het naar verluidt direct allerlei rechtszaken aan zijn broek krijgen.

Of het zover gaat komen is echter nog maar de vraag, in 2013 wilde BlackBerry het bedrijf verkopen aan Lenovo maar kreeg toen van de Canadese overheid te horen dat dit nooit goedgekeurd zou worden. Veel overheden, waaronder de Canadese, gebruiker de enterprise-software van BlackBerry om hun communicatie te beveiligen, de Canadese overheid wil niet dat deze technologie in Chinese handen valt.

De kans is klein dat de Canadese overheid zijn mening inmiddels heeft bijgesteld wat zou betekenen dat zowel Huawei, Lenovo als Xiaomi geen schijn van kans maken om BlackBerry in te lijven. Er is echter nog een partij die interesse heeft en dat is Microsoft. Microsoft zou zijn positie om de zakelijke markt flink kunnen verstevigen met een overname van BlackBerry. Microsoft zou naar verluidt zijn investeringsmaatschappij gevraagd hebben de overname te onderzoeken. Een overname door Microsoft zal waarschijnlijk niet worden tegengehouden door de Canadese overheid.