Volgende The Wall Street Journal overweegt het Chinese Lenovo om BlackBerry over te nemen. Volgens de krant heeft Lenovo een overeenkomst met BlackBerry getekend, waardoor de administratie van BlackBerry bekeken mag worden.

Het is al langer bekend dat het niet zo goed gaat met BlackBerry en dat het bestuur op zoekt naar een koper. Eerder verliet de smartphonefabrikant al de consumentenmarkt en besloot het zich enkel nog te gaan richten op de zakelijke markt.

Bij navraag wilde BlackBerry geen reactie geven, en verweest het bedrijf dat in eerdere verklaringen werd aangegeven werd dat er gezocht wordt naar. Lenovo wilde helemaal niet reageren op de geruchten.

Er gaan al langere tijd geruchten dat Lenovo een potentiële koper is voor de Canadese fabrikant. Afgelopen maart gaf de CEO van het Chinese bedrijf, Yang Yuanqing, al aan dat hij interesse zou hebben in een deal, maar dat er eerst dan naar de huidige markt gekeken zou moeten worden.

Op dit moment heeft Lenovo al een lijn smartphones, maar het bedrijf heeft hiermee vooral succes in China. Met de overname van BlackBerry zou Lenovo een merk krijgen dat wereldwijd bekend is en dat over ter wereld contact heeft met telefoonmaatschappijen.

Lenovo heeft op deze manier al vaker een wereldwijde markt voor zichzelf gecreëerd. Eerder nam het bedrijf ook al IBM’s afdeling voor consumentenelektronica over. Hierna werden de laptops onder de naam van Lenovo verkocht. Hier had het bedrijf veel succes mee, tegenwoordig is de fabrikant ’s werelds grootste verkoper van computers.

Als Lenovo inderdaad gaat proberen om BlackBerry over te nemen, is het nog maar de vraag of dit gaat lukken. BlackBerry doet zaken met gevoelige afdelingen van de overheid van Canada en Amerika. Tegenwoordig is het moeilijker om internationale deals goedgekeurd te krijgen waarbij Chinese bedrijven gemoeid zijn. Mogelijk zal dit ervoor zorgen dat de deal er nooit komt.