Volgens analist Rick Sherlund zou Microsoft op jaarbasis zo’n 2 miljard dollar aan inkomsten binnenslepen, enkel door de royalties die het ontvangt dankzij patenten die het mobiele besturingssysteem Android gebruikt.

Mede door de enorme populariteit van Android kiezen veel fabrikanten ervoor dit mobiele besturingssysteem op de door hun ontwikkelde smartphones uit te rusten. Dankzij contracten omtrent het toepassen van patenten die Microsoft heeft met dergelijke fabrikanten, ontvangt de fabrikant voor iedere verkochte smartphone van onder andere LG en Samsung een vast bedrag in de vorm van royalties. Opmerkelijk genoeg verdient Google, de ontwikkelaar van Android, zelf minder goed aan de verkoop van Android-smartphones.

Naar verluidt zou Microsoft dankzij deze royalties jaarlijks 2 miljard dollar weten binnen te slepen, dit is omgerekend zo’n 1,48 miljard euro. Analist Rick Sherlund, werkzaam bij Nomura Equity Research, schat dat de winstmarge op deze omzet het aanzienlijke percentage van 95 procent bedraagt. Oftewel, het is vrijwel allemaal winst.

Sherlund verklaart overigens wel dat Microsoft door deze winst te betrekken bij de resultaten van de afdeling Entertainment en Apparaten, een misleidend beeld van deze afdeling geeft. Onder deze afdeling vallen ook de Xbox-console en het mobiele besturingssysteem Windows Phone.

Volgens Sherlund zou de Xbox een gat zijn waarin jaarlijks 2 miljard dollar verdwijnt. Eerder deze week werd vanuit mede-oprichter Paul Allen ook al gepleit om de consumenten-afdeling van Microsoft af te splitsen in een apart bedrijf.