Veel Android-fabrikanten hebben een financiële regeling getroffen met Microsoft, omdat het besturingssysteem gebruikmaakt van technologieën die Microsoft gepatenteerd heeft. Om wat voor patenten en hoe groot de omvang van Microsoft’s betrokken portfolio was, wordt duidelijk aan de hand van een publicatie van een Chinees regeringsorgaan.

China’s Ministerie van Handel publiceerde een lijst met 310 patenten en toepassingen die Microsoft in het portfolio heeft zitten. De Chinese overheid heeft de lijst in handen gekregen naar aanleiding van de behandeling van Microsoft’s overname van Nokia.

De lijst bevat 73 FRAND-patenten, waarvoor Microsoft onder gestandaardiseerde voorwaarden vergunningen moet verlenen omdat fabrikanten er niet omheen kunnen werken. Ook zijn er 127 patenten die volgens Microsoft betrekking hebben op Android.

Als fabrikanten een Android-toestel uitbrengen, schenden ze deze patenten automatisch. Daarom nemen veel grote bedrijven licenties af bij Microsoft, waardoor voor elk verkocht apparaat een deel van de inkomsten richting het Amerikaanse bedrijf verdwijnt. De softwaregigant ontvangt jaarlijks naar schatting meer dan 2 miljard dollar op deze manier. Google beschuldigde Microsoft om deze reden van afpersing.

Bedrijven die geen licenties afnemen worden in sommige gevallen aangeklaagd. Zo heeft Microsoft een rechtszaak lopen met Barnes & Noble, dat op diens beurt daarom oproept tot een antitrustzaak tegen Microsoft.