2min

Volgens headhunter Adam Charlson zal Microsoft niet kiezen voor Alan Mulally of Satya Nadella, maar voor Stephen Elop, als opvolger van Steve Ballmer. Hiermee zou de voormalige topman van Nokia de nieuwe CEO worden van Microsoft.

Eind vorige week nog bracht Microsoft volgens Bloomberg de lijst met potentiële kandidaten voor het CEO-schap terug naar twee namen. Dit waren Ford’s CEO Alan Mulally en Microsoft’s eigen topman van de cloud-divisie, Satya Nadella.

Er komt echter een ander geluid van Adam Charlson, een headhunter die gespecialiseerd is in het werven van nieuwe CEO’s. Hij wijst namelijk voormalig Nokia’s oud-CEO Stephen Elop aan als opvolger van Ballmer. Hoewel Adam Charlson niet actief betrokken is bij de zoektocht naar een nieuwe CEO van Microsoft, heeft hij in het verleden wel met de softwaregigant samengewerkt en een inkijk gehad in het bedrijf.

Charlson gaat er niet vanuit dat Microsoft’s huidig COO Kevin Turner het nieuwe gezicht van de softwaregigant gaat worden. Hij zou namelijk teveel op één lijn zitten met de visie van Steve Ballmer. Deze visie zou niet meer met die van het bestuur van Microsoft overeenkomen. Tevens is Charlson van mening dat Ford’s CEO Alan Mulally niet bepaald gekwalificeerd is als leider van een technologisch georiënteerd bedrijf als Microsoft. Ook wijst Charlson Satya Nadella af als potentiële kandidaat.

Nokia’s voormalig CEO Stephen Elop zou de meest geschikte kandidaat zijn volgens Charlson. Hij zou namelijk voldoen aan de door Microsoft opgestelde criteria. De nieuwe CEO zou bekend moeten zijn met de cultuur binnen Microsoft, kennis moeten hebben van de technologische wereld, met name op het gebied van mobiele telefonie en ervaring moeten hebben met het leiden van een beursgenoteerd bedrijf.

"Microsoft wil zich meer richten op de mobiele markt. Dat ze de die strategie laten varen na de aankoop van Nokia voor 7 miljard dollar zou hoogst onwaarschijnlijk zijn. Voor het focussen op de mobiele markt is Elop de meest logische keuze", aldus Charlson.