2min

Tijdens de onderhandelingen over de hoogte van de schadevergoeding van Samsung aan Apple zijn gisteren meerdere experts opgeroepen hun verhaal te doen in de rechtszaal. Een definitieve overeenstemming lijkt vooralsnog niet gevonden. Apple’s Phil Schiller doet een boekje open over Apple’s inzet voor de iPhone. De smartphone had volgens hem Apple’s ondergang kunnen betekenen.

Het betreft hier de rechtszaak tussen Apple en Samsung, waarbij de partijen nu zijn aangekomen bij het opnieuw bepalen van de hoogte van de schadevergoeding die Samsung aan Apple zal moeten betalen. Samsung is eerder door de rechter schuldig bevonden aan het zonder toestemming van Apple gebruiken van patenten in haar toestellen.

Met nog slechts elf minuten tijd resterend begon Phil Schiller, marketinghoofd bij fabrikant Apple, gisteren aan zijn pleidooi in de rechtszaak. Tijdens dit pleidooi verklaarde Schiller dat het realiseren van de eerste iPhone een zeer gewaagde stap was en zelfs de ondergang van het hele bedrijf had kunnen betekenen. Waar er in het begin slechts 100 mensen aan de iPhone werken, draagt volgens hem momenteel bijna iedereen bij aan dit product.

Het is aan Apple en Samsung om bepaalde experts hun pleidooi te laten houden in de rechtszaak, waarmee gepoogd wordt tot een schikking te komen. Gisteren verklaarde een speciale accountant van Apple, Julie Davis, dat Apple daadwerkelijk verlies heeft geleden door de patentschending van Samsung. Volgens Davis zou de schadevergoeding 287 miljoen dollar (213 miljoen euro) moeten bedragen. Marketingdeskundige John Hauser verklaarde eveneens namens Apple dat de consument voor het gebruik van drie Apple-patenten 100 dollar (74 euro) extra betaalt op een smartphone van 199 dollar (148 euro).

Apple baseerde het aanvankelijke bedrag van de schadevergoeding van 380 miljoen dollar (283 miljoen euro) op een verloren winst van 114 miljoen dollar, Samsung’s winst van 231 miljoen dollar en de royalties ter waarde van 35 miljoen dollar. Samsung verklaart dat de door haar gemaakte winst door Apple te hoog wordt ingeschat. Ook de hoogte van de royalties vindt het bedrijf te hoog.

Apple en Samsung hebben nog drie dagen de tijd gekregen van de rechter om hun zegje in de rechtszaal te doen. Beide partijen zijn overeengekomen om voor 8 januari 2014 een voorstel bij de rechter in te dienen. Het vervolg van het proces staat in maart gepland.