1 min

Nokia zou hebben besloten om voorlopig af te zien van een overname van Alcatel-Lucent. Het Finse bedrijf bereidt zich voor op een toekomst onder de hardware-afdeling die door Microsoft wordt overgenomen en zag in Alcatel-Lucent een interessante overnamekanidaat. Voorlopig gaat er echter geen bod komen, wel wordt een samenwerking overwogen.

Met de overname van Microsoft, welke gisteren door het bestuur van Nokia werd goedgekeurd, sleept het Finse bedrijf een slordige 5 miljard euro binnen. Nokia bekijkt nu wat het met dat geld zal doen. De Finnen gaan zich richten op de ontwikkeling van netwerkapparatuur en navigatiediensten. Met het geld van Microsoft zou het een of meerdere overnames kunnen doen, om zichzelf te versterken. Zo werd Siemens eerder al uit de joint-venture Nokia Siemens Networks gekocht.

Een overname van Alcatel-Lucent was een tweede stap die werd overwogen, maar voorlopig gaan die plannen niet door. Wel zijn er gesprekken gevoerd met het Franse bedrijf dat eveneens netwerkapparatuur ontwikkelt. Hoewel de overname voorlopig van de baan is, zou een samenwerking wel tot de opties behoren. Nokia zal in de markt voor telecomapparatuur moeten opboksen tegen concurrentie vanuit Azië, zoals Huawei en ZTE.