Zo snel kan het gaan, vanmorgen meldden we nog dat Nokia bevestigd had dat het overnamegesprekken voerde met Alcatel Lucent. Zojuist is bekend geworden dat de bedrijven een akkoord hebben bereikt. Nokia neemt Alcatel Lucent over een bedrag van 15,6 miljard euro. Daarmee is Nokia nu weer het grootste Europese telecombedrijf.

Nokia legt maar liefst 15,6 miljard euro op tafel om het Franse telecombedrijf Alcatel Lucent over te nemen. Vanmorgen schreven we nog dat de partijen met elkaar in gesprek waren. Het gaat hierbij om het netwerkbedrijf dat nieuwe technologieën ontwikkeld zoals 5G en niet de smartphonetak, Alcatel One Touch.

Door deze overname is Nokia het grootste telecombedrijf van Europa met 40.000 werknemers die onderzoek doen naar nieuwe technologieën, daarmee is Nokia nu groter dan het Zweedse Ericsson. Het onderzoeksbudget gaat 4,7 miljard euro bedragen, aldus Nokia. De bedrijven zullen onderzoek gaan doen naar onder andere 5G, cloudtechnologie, sensoren en camera’s. Ook de Internet of Things zullen ongetwijfeld een grote rol gaan spelen in de toekomst van Nokia.

Nokia zet ook een fonds op van 100 miljoen euro dat gebruikt kan worden door start-ups in Frankrijk die zich bezighouden met internet of things. Verder komt er een nieuwe onderzoekscentrum in Frankrijk dat zich gaat bezighouden met digitale beveiliging. Het hoofdkantoor van Nokia blijft gewoon in Finland staan, maar het bedrijf investeert dus ook het nodige in de Franse economie, iets wat ongetwijfeld bij de overname is afgedwongen en mogelijk ook een reden dat de Franse overheid zo snel heeft ingestemd.

De Franse overheid is normaal gesproken redelijk protectionistisch aangelegd, maar heeft nu al besloten dat het deze overname niet zal blokkeren. Wel moet de Franse toezichthouder nog zijn goedkeuring geven.

Nokia wil de overname begin 2016 gaan afronden. In de tussentijd gaat het bedrijf ook nog onderzoeken wat het gaat doen met zijn Here-divisie. De afdeling die verantwoordelijk is voor alle producten met Here Maps. Nokia onderzoekt de mogelijkheden om deze divisie te verkopen, het zou hiervoor ook al actief kandidaten hebben benaderd.