Nokia bevestigt dat het in gesprek is met het Franse Alcatel Lucent, Nokia wil graag het bedrijf overnemen. Nokia zal wel diep in de buidel moeten tasten om de Fransen over te nemen. Alcatel Lucent heeft een beurswaarde van zo’n 12 a 13 miljard euro, dus Nokia zal waarschijnlijk minimaal 15 miljard euro op tafel moeten leggen.

Eerder deze week dook het bericht op dat Nokia zijn Here-divisie wil verkopen, deze divisie is verantwoordelijk voor de verschillende navigatieproducten met Here Maps. Aangezien het Finse bedrijf nu het voornemen uitspreekt op het Franse Alcatel Lucent over te nemen kan het wat extra geld goed gebruiken. Hoeveel de Here-divisie moet gaan opleveren is onduidelijk, in de media doen verschillende bedragen de ronde welke variëren tussen de twee en de vijf miljard euro.

Nokia wil zich weer voornamelijk gaan inzetten op nieuwe netwerktechnologieën en het aanleggen van mobiele netwerken. De concurrentie van het Chinese Huawei wordt steeds groter, maar ook het Franse Alcatel Lucent is op dit moment een concurrent voor Nokia. Als Nokia erin slaagt om Alcatel Lucent over te nemen vergroot het zijn eigen slagkracht en kan het steviger concurreren met Huawei.

De grote vraag is of Nokia bij een bank of investeerder moet aankloppen om Alcatel Lucent in te lijven of dat het dit volledig zelf kan financieren. Vorig jaar verkocht het voor een kleine 4 miljard euro zijn telefoondivisie aan Microsoft, met enkele miljarden voor de Here-afdeling is Nokia ongeveer halverwege met het financieren van een eventuele overname. Sinds Nokia verlost is van zijn smartphone-divisie gaat het een stuk beter met het bedrijf en maakt het weer flink winst.

Als Nokia erin slaagt Alcatel Lucent over te nemen gaat het puur en alleen om het netwerkbedrijf. Er liggen momenteel ook Alcatel smartphones in de winkel maar deze zijn van het Chinese TCL Corporation dat de rechten op het merk Alcatel huurt.