Apple mag nog steeds oudere iPhones en iPads verkopen in Zuid-Korea, het thuisland van Samsung. Dit heeft een rechter besloten. Samsung had Apple aangeklaagd omdat het inbreuk zou maken op de patenten van het Koreaanse bedrijf. De Koreanen zouden hierdoor naar eigen zeggen 95.000 dollar misgelopen zijn.

Een rechter van de Seoul Central District Court heeft woensdag een rechtszaak verworpen waarin Samsung probeerde de verkoop van Apple’s iPhone 4 en iPad 2 in Zuid-Korea te blokkeren. Volgens Samsung heeft het bedrijf meer dan 95.000 dollar (69.000 euro) aan schade opgelopen door de producten van Apple.

In een reactie op de rechtszaak gaf Apple’s woordvoerder aan: "We zijn blij dat de Koreaanse rechtbank zich bij andere partijen voegt die zich sterk maken voor innovatie en die Samsung’s belachelijke claims verwerpen." Een woordvoerder van Samsung gaf aan: "Als Apple doorgaat met inbreuk maken op onze gepatenteerde mobiele technologie, dan zullen wij doorgaan met het nemen van maatregelen om onze intellectuele eigendomsrechten te beschermen."

Volgens het Koreaanse bedrijf maken de iPhone 4 en de iPad 2 inbreuk op drie van diens patenten. De rechtszaak is al sinds 2012 bezig en kwam voort uit een eerdere rechtszaak. In deze eerdere rechtszaak werd bepaald dat zowel Apple als Samsung inbreuk maakten op elkaars patenten.

Apple zou inbreuk maken op twee patenten van Samsung op het gebied van draadloze technologie. Daar tegenover stond dat Samsung inbreuk maakte op een Apple-patent waarbij het beeld terug stuitert wanneer je verder scrolt dan mogelijk is en vervolgens loslaat.

De rechter bepaalde echter ook dat de consument de producten niet door elkaar zou halen door de logo’s van de twee merken en dat consumenten geen apparaten kopen speciaal voor één van deze patenten. Er wordt ook gekeken wordt naar prijs, merk, apps, besturingssysteem en diensten bij het kiezen van een product. Beide bedrijven moesten een minimale schadevergoeding aan elkaar betalen.

Niet alleen in Zuid-Korea gaan Apple en Samsung met elkaar een juridische strijd aan. Over de hele wereld hebben de twee bedrijven rechtszaken tegen elkaar lopen om allerhande patenten.