Foxconn is op dit moment bezig met het verbeteren van de werkomstandigheden in de fabrieken. Hoewel er nog werk aan de winkel is, gaat de situatie in de fabrieken wel duidelijk vooruit. Dit blijkt uit onderzoek van de Chinese Fair Labor Association.

Apple en Foxconn hebben officieel beloofd de werkomstandigheden in de fabrieken te verbeteren. Onderdeel hiervan was dat het loon omhoog ging en het verboden werd om meer dan 60 uur per week te werken.

De Chinese Fair Labor Association (FLA) heeft bij een recent onderzoek geconcludeerd dat het bedrijf nog steeds niet aan de richtlijnen voldoet, maar wel een flinke stap in de goede richting heeft genomen. Volgens FLA zijn 356 van de 360 punten die verbeterd moesten worden inmiddels ook daadwerkelijk verbeterd.

De slechte werkomstandigheden bij Foxconn kwamen aan het licht nadat verschillende werknemers zelfmoord pleegden of hiermee dreigden, omdat ze de druk van de lange werkdagen niet meer aankonden. Het bedrijf staat erom bekend veel technologische producten te assembleren voor bedrijven als Apple, Sony en Nintendo.

Een woordvoerder van het Chinese bedrijf reageert positief op het meest recente onderzoeksrapport van de FLA. "De resultaten van het rapport laten substantiële verbeteringen zien in de manier waarop ons bedrijf de afgelopen vijftien maanden corrigerende werkzaamheden heeft uitgevoerd op verschillende gebieden. We erkennen echter wel dat er nog meer gedaan moet worden en dat we door moeten gaan met deze vooruitgang en verbeteringen blijven doorvoeren in onze bedrijfsvoering."

Ook Apple reageert positief op het rapport. Het bedrijf achter de iPad en iPhone geeft aan dat de gemiddelde werknemer van de fabriek 53 uur per week werkt en dat er ook allerlei verbeteringen zijn gemaakt aan faciliteiten zoals meer uitgangen en toiletten bouwen.

Niet alleen Foxconn heeft te maken met slechte werkomstandigheden. Concurrent Pegatron kwam afgelopen week in het nieuws nadat een werknemer overleed aan de gevolgen van een longontsteking, mogelijk door de slechte werkomstandigheden in de fabriek.