De Fair Labor Association (FLA) heeft aangegeven dat Foxconn voor ligt op schema om de werkomstandigheden van werknemers te verbeteren. Toch waarschuwen verschillende organisaties dat de slechte arbeidsomstandigheden zich nog steeds in grote getale voordoen bij leveranciers van Apple.

De FLA heeft onderzoek gedaan bij twee fabrieken één in Shenzen en één in Chengdu. Het onderzoek bestond uit een inspectie van de fabrieken en interviews met medewerkers en managers. Het beeld dat de FLA kreeg was zeer positief. Alle gemaakte afspraken waren nagekomen op 31 mei terwijl afgesproken was dat Foxconn tot 1 juli de tijd zou hebben.

Uit het rapport van de FLA valt op te maken dat Foxconn ook zijn stageprogramma heeft aangepast. Studenten hoeven geen overuren meer te maken en worden er nu bewust van gemaakt dat ze op elk moment hun stage kunnen beëindigen. Ook heeft Foxconn de werkloosheidsverzekering verlengt voor werknemers die gemigreerd zijn voor Foxconn.

De FLA laat in een reactie weten: "Er zijn veel veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de gezondheid en veiligheid sinds het laatste onderzoek, waaronder regelmatige pauzes, het verbeteren en aanpassen van de apparatuur om werknemers beter te beschermen tegen RSI, het bijwerken van het onderhoudsbeleid zodat de apparatuur naar behoren werkt en het testen van veiligheidsapparatuur zoals oogdouches en sprinklers. Foxconn heeft ook mensen aangetrokken om medewerkers gezondheids- en veiligheidstrainingen te geven.

Bij het onderzoek dat de FLA in maart van dit jaar uitvoerde kwam aan het licht dat het bij Foxconn normaal was dat er 80 uur per maand werk overgewerkt door het personeel. Dit terwijl de medewerkers toch al lange dagen maakten. Dit is nu teruggebracht tot een 60-urige werkweek inclusief overwerk. De doelstelling is echter een 40-urige werkweek met maximaal 9 uur overwerk.

Toch zijn verschillende organisaties sceptisch want hoewel het een hele verbetering is dat Foxconn nu betere werkomstandigheden hanteert blijft het een uitdaging om de fundamentele problemen die zich in Chinese fabrieken afspelen op te lossen.

Geoff Crothall, woordvoerder van de in Hong Kong gevestigde China Labor Bulletin zei hier het volgende over: "Foxconn is al een decennium lang marktleider in China, en hoewel andere elektronica fabrikanten proberen om werkomstandigheden en lonen te verbeteren, hebben ze niet allemaal de financiële mogelijkheden hiervoor." Hierdoor zijn de slechte arbeidsomstandigheden in Chinea niet snel op te lossen.