1 min

Apple en Microsoft zijn beide van plan om in Nederland een datacentrum neer te zetten. Bij Apple gaat het om het meest noordelijke punt van Groningen, Microsoft heeft de Kop van Noord-Holland op het oog.

Er staat momenteel al een datacentrum in de Eemshaven, waar Google een grote afnemer van is. Er moet echter een tweede datacentrum komen, dat 40 hectare in zal nemen. Daarbij lijkt het specifiek te gaan om een vestiging van Apple.

Deze locatie is voor technologiefabrikanten aantrekkelijk omdat de transatlantische glasvezelkabel daar Europa bereikt. Tevens is de energievoorziening in Groningen beter op orde dan in de Randstad en de Eemshaven ligt boven NAP.

Microsoft heeft het op Noord-Holland gemunt en zou al jarenlang in onderhandeling zijn. Microsoft zou 2 miljard dollar willen steken in de bouw van een datacentrum, waarbij 150 tot 200 vaste banen gemoeid zijn. In de gemeente Hollands Kroon denkt men dat de komst van Microsoft een stimulans zal zijn voor toekomstplannen van andere bedrijven.