2min

De Noord-Hollandse gemeente Middenmeer heeft een ontwerpbesluit gepubliceerd voor twee extra datacenters van Microsoft. De gemeente is voornemens om de techgigant een vergunning te verlenen zodat het zijn datacenters verder kan gaan uitbreiden. Op dit moment heeft MIcrosoft al een gigantisch datacenter in Middenmeer en bezit het al de benodigde grond om de komende jaren nog fors te kunnen uitbreiden.

Microsoft heeft in Middenmeer twee datacenters staan. AMS05 en AMS06, de eerste is al in gebruik en de tweede is momenteel nog in aanbouw, maar voordat de bouw van AMS06 is afgerond wil Microsoft alle benodigde vergunningen binnen hebben zodat het direct door kan gaan met de bouw van AMS07 en AMS08. Deze twee nieuwe datacenters zullen een oppervlak hebben van 59.348m2, in totaal heeft Microsoft dan straks 112.330m2 aan datacenteroppervlakte in Middenmeer.

Microsoft kocht een aantal jaar geleden zo’n 37 hectare grond in Middenmeer om datacenters op te kunnen bouwen, de grond grenst direct aan de tuinbouw en er zit ook eigenlijk een agrarisch bestemmingsplan op. De gemeente Middenmeer is echter bereid om het bestemmingsplan aan te passen, zodat Microsoft toch kan bouwen.

Er zijn namelijk ook voordelen te halen uit de bouw van de datacenters, de meest voor de hand liggende is werkgelegenheid. Tijdens de bouw zijn honderden bouwvakkers in de weer om het datacenter uit de grond te stampen en na de oplevering zullen er ook tientallen mensen op de locatie komen te werken.

Een ander belangrijker voordeel is dat het een goede combinatie is met de glastuinbouw. De energie die wordt opgewekt door de kassen kan Microsoft goed gebruiken en de warmte die uit de datacenters komt kunnen de kassen weer goed gebruiken zodat de planten sneller groeien. Er zijn dan ook technologische koppelingen gemaakt met de aanwezige agrarische bedrijven om dit mogelijk te maken en op die manier is het datacenter van Microsoft een stuk groener.

Overigens is niet iedereen blij met de komst van Microsoft naar Middenmeer, inmiddels heeft een boer bezwaar ingediend tegen de bouw, omdat de grond eigenlijk bedoeld is voor agrarische doeleinden, de boer zou bang zijn voor de komst van veel meer datacenters.