De Taiwanese handelswaakhond heeft Apple een boete opgelegd omdat het voor telecomproviders ging bepalen voor welke prijs ze de iPhone moesten verkopen in combinatie met een abonnement. Het Amerikaanse bedrijf moet hiervoor een boetebedrag betalen van 20 miljoen Taiwanese Dollars, zo’n 486.000 euro.

Apple is zijn boekje te buiten gegaan in Taiwan en is hiervoor op de vingers getikt, Apple is een stap te ver gegaan in het bepalen hoe hun producten moeten worden verkocht, het bedrijf wilde bepalen voor welke prijzen de iPhone werd verkocht in combinatie met een abonnement. De handelswaakhond stelt dat Apple de rechten om een toestel te distribueren mag verkopen maar dat de invloed daarna moet ophouden. Een telecomprovider moet zelf kunnen bepalen voor welke prijs ze een toestel willen verkopen.

Uit het onderzoek van de Taiwanese handelswaakhond blijkt dat dit wel is gebeurd. Uit e-mail correspondentie tussen Apple en drie telecomproviders blijkt dat de bedrijven de prijzen op voorhand moesten delen met Apple, na goedkeuring kon de iPhone vervolgens voor de betreffende prijs worden aangeboden. Of Apple in meer landen een grote vinger in de pap heeft bij het bepalen van de toestelprijzen in combinatie met een abonnement is onduidelijk, maar mogelijk zorgt deze kwestie ervoor dat er meer handelswaakhonden onderzoek gaan doen.

Apple kan overigens nog in beroep gaat tegen de boete en de uitspraken van de handelswaakhond, maar het neemt dan wel het risico dat de boete wordt verhoogd tot 50 miljoen Taiwanese dollars, wat neer komt op 1,2 miljoen euro.