1 min

Google heeft Nest Labs overgenomen. Nest is een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van zelflerende thermostaten en rookmelders. De zoekgigant telt 3,2 miljard dollar neer voor de overname. Nest Labs zal na de overname op eigen voet producten blijven ontwikkelen.

Eind vorig jaar werd al beweerd dat Google zelf bezig is met de ontwikkeling van een thermostaat. De zoekgigant was tevens al één van de grootste investeerders in Nest Labs, dat het nu volledig overneemt. Investeerders van Google reageerden initieel positief op de bekendmaking van de overname, het aandeel van de zoekgigant steeg aanzienlijk, maar sloot de dag uiteindelijk toch met een verlies af.

Nest Labs is voornamelijk bekend door de zelflerende thermostaat die de naam Nest draagt. Deze thermostaat is in de meeste huishoudens te integreren en leert wat voor temperatuur de bewoners het prettigst vinden, om de regeling ervan vervolgens te automatiseren. Nest Labs maakte ook een rookmelder die niet met piepjes maar met een menselijke stem en geel licht waarschuwt voor gevaar. Door naar de melder te zwaaien wordt deze gedeactiveerd.

Nest Labs werd in 2010 opgericht door Tony Fadell en Matt Rogers. Fadell was lange tijd een topman bij Apple en werkte bijvoorbeeld aan de iPod en de eerste iPhone. Apple heeft niet getracht Nest Labs over te nemen, al heeft het bedrijf naar verluidt wel interesse in domotica.