1 min

De kredietwaardigheid van fabrikant Sony is door kredietbeoordelaar Moody’s verlaagd naar de zogenaamde ‘junkstatus’. De waardering is gewijzigd van niveau Baa3 naar niveau Ba1, wat betekent dat de kredietwaardigheid een flinke deuk oploopt. Eerder verlaagde Fitch Ratings de beoordeling ook al.

Het Japanse Sony lijkt momenteel met problemen te kampen wat betreft de verkoopcijfers van onder andere televisies en PC’s. De wereldwijde verschuiving die valt waar te nemen door de toenemende populariteit van smartphones en tablets lijkt Sony te moeten bekopen.

Met name lijkt Sony onderhevig aan de toenemende concurrentie van grote spelers als Apple en Samsung. Het gevolg is dat de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van Sony heeft verlaagd van een Baa3- naar een Ba1-beoordeling. Hoewel dit één niveau lager is,
betekent dit dat Sony’s kredietwaardigheid als meer risicovol wordt gezien.

Hoewel Sony’s PlayStation 4 voor recordverkopen heeft gezorgd, blijkt dit succesverhaal niet op te gaan voor de producten van andere afdelingen van de Japanse fabrikant. Zo bleek Sony’s marktaandeel in het verscheepte aantal TV’s het afgelopen kwartaal te zijn gedaald van 8,1 procent naar 7,5 procent. Ook Sony’s camera-apparatuur heeft het zwaar te verduren door hevige concurrentie.

Analist Junya Ayada verklaarde op de daling van Sony’s kredietwaardigheid dat dit mogelijk te maken heeft met de moeizame verkoop rondom de afgelopen feestdagen.