Google heeft bekendgemaakt dat Motorola Mobility, dat in 2012 door de zoekgigant werd overgenomen, weer van de hand wordt gedaan. De fabrikant van smartphones wordt voor een kleine 3 miljard dollar aan het Chinese bedrijf Lenovo verkocht.

Motorola Mobility zal door Lenovo worden gebruikt om de Amerikaanse markt te kunnen betreden. Motorola heeft een bestaand distributienetwerk voor zijn apparaten en daar kan Lenovo goed gebruik van maken. De Chinese fabrikant wilde zijn aanwezigheid in zowel Europa als de Verenigde Staten vergroten en doet dat voor die laatste regio in één klap. Lenovo probeerde eerder al BlackBerry in te lijven met dit doeleinde.

"Het ambitieuze Project Ara zal onder beheer van Google blijven"

Google blijft het grootste deel van Motorola’s patenten beheren, al krijgt Lenovo wel een licentie om gebruik te maken van Motorola’s octrooien. 2.000 patenten gaan wel naar Lenovo. Het ambitieuze Project Ara, waarmee Motorola een modulaire smartphone wilde ontwikkelen, zal ook onder beheer van Google blijven.

Lenovo verwacht mede dankzij de overname van Motorola binnen een jaar 100 miljoen smartphones verkocht te hebben. In 2013 waren dat er 45 miljoen en dat was al 90 procent meer dan het jaar ervoor. Motorola lanceerde de afgelopen maanden de Moto G (review) en de Moto X.

Google heeft Motorola in 2011 overgenomen voor 12,5 miljard. Motorola’s afdeling die zich bezighield met de ontwikkeling van settop-box’en werd al eerder voor 2,35 miljard dollar van de hand gedaan. De hardware-divisie leverde de zoekgigant elk kwartaal honderden miljoenen dollars aan verlies op. De patenten, waar het Google voornamelijk om te doen was, hebben Google in de rechtszaak vooralsnog vrijwel niks opgeleverd. Er gingen na de bekendmaking al direct geluiden op dat Google veel te veel neertelde voor Motorola.

Lenovo heeft echter een goede reputatie met dit soort overnames. In 2005 namen de Chinezen IBM’s verlieslijdende PC-afdeling over, om in 2013 ’s werelds grootste fabrikant van computers te worden. Vorige week nam Lenovo ook IBM’s serverafdeling over.