Google ziet omzet en winst weer groeien

Zoekgigant Google heeft de kwartaalcijfers van de laatste periode van 2013 gepresenteerd en daarbij is weer groei waar te nemen. De omzet kwam op 16,9 miljard dollar en dat was 17 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. Ook Google’s winst is gestegen, van 2,9 naar 3,4 miljard dollar. Analisten rekenden van tevoren op meer winst.

Per aandeel werd in het afgelopen kwartaal 10,47 dollar winst gemaakt. Analisten hadden gerekend op een winst van 12,26 dollar. Wat dat betreft voldoet Google niet aan de verwachtingen, maar investeerders zien geen reden om het schip massaal te verlaten. Google’s aandelenkoers zakt niet in na het bekendmaken van de cijfers.

Ondanks de stijging in omzet kampt Google net als de concurrentie met een dalende vergoeding per getoonde advertentie. In vergelijking met 2012 is de prijs per advertentie maar liefst 11 procent gekrompen, dat is mede te verklaren door de opkomst van mobiele gebruikers. Adverteerders willen op dit moment nog niet evenveel betalen voor een advertentie voor een mobiele gebruiker als dat ze betalen voor een vertoning op een laptop of desktop.

Google’s grotere omzet en winst werd voornamelijk bereikt door de verkoop vanuit de Play Store, de applicatiewinkel voor Android-apparaten. Ook de verkoop van de Google Nexus 5 (review) droeg zijn steentje bij.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Google met Lenovo een overeenkomst heeft getekend voor de overname van Motorola Mobility. Daarbij is 2,91 miljard dollar gemoeid. Motorola boekte op een omzet van 1,24 miljard dollar in een kwartaal tijd een verlies van 384 miljoen dollar. Dat was een jaar ervoor nog 248 miljoen dollar.

Eerder maakte de zoekgigant al bekend dat het Nest Labs heeft ingelijfd, dat gebeurde voor 3,2 miljard dollar.