Lenovo is in Nederland nog niet de meest bekende fabrikant, maar dat gaat niet heel lang meer duren. Lenovo heeft ambitieuze plannen en steekt die niet onder stoelen of banken, het wil Apple en Samsung verslaan. Het bedrijf draaide afgelopen kwartaal zijn beste ooit met een omzet van meer dan 10 miljard dollar.

Fabrikanten met grote ambities hebben we de laatste jaren wel meer voorbij zien komen, niet allemaal waren ze even realistisch, de ambities van Lenovo om Apple en Samsung te verslaan is dat zeker wel. Lenovo is al enige tijd de grootste pc-fabrikant ter wereld en is in hoog tempo aan het investeren om ook de grootste te worden in de verkoop van smartphones en tablets.

Lenovo is op dit moment ook de nummer één smartphone-fabrikant in China, wat natuurlijk om gigantische aantallen gaat, maar het bedrijf wil nu ook echt gaan doorbreken in de Westerse landen. Daarvoor heeft het recent ook Motorola overgenomen van Google voor 2,9 miljard dollar. De strategie van Lenovo met betrekking tot Europa en de VS is niet helemaal duidelijk, maar dat ze hun aanwezigheid willen opvoeren en marktaandeel willen gaan afpakken van de gevestigde orde is duidelijk. Lenovo heeft straks de keuze om de eigen naam te gaan voeren in Europa en de VS of de naam van Motorola. Welke het wordt zal nog moeten blijken.

Ook heeft het bedrijf zakelijke ambities met de verkoop van servers, het nam recent ook de serverdivisie van IBM over voor 2,3 miljard dollar. Met deze divisie gaat Lenovo vooral de strijd aan met HP en Dell. Lenovo gaat de concurrentie aan met alle beschikbare computerapparatuur. Lenovo heeft aangegeven dat het zich nu eerst gaat richten op het goedgekeurd krijgen van beide overnames door de betreffende autoriteiten. Daarna zal het waarschijnlijk meer inzicht geven in de toekomstplannen, het bedrijf wilde al wel kwijt dat het verwacht slechts een jaar nodig te hebben om Motorola weer terug op het hoogste niveau te brengen.

Lenovo maakt een flinke groei door en investeert ook in hoog tempo en niet zonder succes. Als we naar de resultaten kijken zien we een omzet van 10,8 miljard dollar, 15 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de winst ging omhoog en steeg naar 321 miljoen dollar voor belastingen. De laptopdivisie was goed voor 5,4 miljard dollar aan omzet. Als er wordt gekeken naar de verkoop van devices dan winnen de mobiele producten het van de computers, met 17,3 miljoen stuks ten opzichte van 15,3 miljoen stuks.