Vanmorgen heeft Techzine een interview gehouden met Mark Moons, general manager van HTC in West-Europa. Tijdens dat interview liet Moons weten dat HTC nog zeker niet klaar is met de smartphonemarkt, het bedrijf wil marktaandeel gaan terugwinnen met innovaties. Het bedrijf heeft daarbij als doel de derde plaats te veroveren.

Moons sprak met heldere woorden, toen ik hem vanmorgen interviewde. HTC heeft flink wat in moeten leveren de afgelopen jaren, maar de HTC One-serie is zeker geen miskleun geweest. Het bedrijf introduceerde gisteren twee nieuwe smartphones, de HTC Desire 816 en de Desire 610 en op 25 maart zal er een nieuw vlaggenschip worden aangekondigd, de opvolger van de HTC One. Foto’s daarvan zijn al uitgelekt.

HTC heeft in de afgelopen jaren verschillende strategieën gehad, vorig jaar liet het weten mee te willen doen op het hoogste niveau. Nu wil het vooral een belangrijke rol gaan spelen in het midrange-segment. Daar spelen de twee nieuwe Desire-smartphones een grote rol. Het bedrijf wil in elk geval niet de strijd aan gaan met andere fabrikanten en op prijs gaan concurreren. We zullen HTC dan ook niet in de rol van prijsvechter gaan zien, zoals bijvoorbeeld Acer, Huawei en Motorola.

HTC wil de consument overtuigen een HTC-smartphone te kopen via innovaties. Het bedrijf wil marktleider zijn met innovaties, dit denkt HTC te kunnen doen door niet te bezuinigen op onderzoek, materialen en onderdelen. Zo is het bedrijf onder meer ook onderzoek aan het doen naar hartritmesensors, irisscanners en nieuwe vingerafdrukscanners. Op de HTC One max was al een vingerafdrukscanner aanwezig, maar dat was geen overweldigend succes. In de uitgelekte afbeeldingen van de opvolger van de HTC One is deze dan ook niet terug te vinden.

Moons was echter wel overtuigd van het nieuwe vlaggenschip, hij stelde dat HTC echt met een innovatief toestel gaat komen. Volgens Moons zal de nieuwe HTC One innovatiever zijn dan de toestellen die gisteren zijn aangekondigd, doelend op de Galaxy S5 (hands-on review) en Xperia Z2 (hands-on). Of Moons gelijk krijgt, kunnen we op 25 maart beter bepalen.

Ook hebben we gevraagd naar de multiplatformstrategie van HTC. Het bedrijf heeft in het verleden ook Windows Phone-toestellen gemaakt, daarover had Moons op dit moment niets te melden. Het succes van de HTC Windows Phone 8X was een beetje tegengevallen, maar over de HTC Windows Phone 8S was hij wel tevreden. Tijdens het gesprek kreeg ik de indruk dat we de komende maanden niet hoeven te rekenen op een Windows Phone-toestel van HTC.

HTC is op dit moment een fabrikant in het nauw, het heeft veel marktaandeel verloren en ook wordt er voor het eerst sinds de beursgang verlies gemaakt. Moons stelde dat het bedrijf onder de streep over het hele jaar een paar miljoen dollar verlies heeft geleden. Het bedrijf heeft echter ook nog een miljard dollar aan liquide middelen om te investeren en te innoveren. De toekomst van HTC is dus nog zeker niet in gevaar, al is Moons wel van mening dat ze snel weer de weg omhoog moeten vinden.