3min

Tags in dit artikel

, , ,

Als we de berichten vanuit HTC mogen geloven dan heeft het bedrijf een moeilijke start van het jaar gehad, maar is het bedrijf nu erg succesvol in de verkoop van de HTC One en is de toekomst rooskleurig. Wij hebben daar echter onze twijfels over en krijgen sterk de indruk dat HTC weleens het slachtoffer kan gaan worden van de smartphone-oorlog.

Begin dit jaar werd door HTC vol trots de HTC One gepresenteerd, een nieuwe high-end smartphone, met een compleet nieuw ontwerp, een nieuwe Sense-interface en deze moest de concurrentie aankunnen gaan met de iPhone, de Galaxy-smartphones van Samsung en alle andere fabrikanten. Ook wij waren erg onder de indruk van het ontwerp van het toestel, qua uiterlijk en specificaties was het inderdaad helemaal geen verkeerde smartphone. Maar sinds deze presentatie is het bedrijf hard bergafwaarts gegaan.

Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en is de HTC One pas sinds een week of zes enigszins op voorraad in Nederland. Zo had het bedrijf grote moeite om voldoende toestellen te produceren, HTC kon niet aan voldoende camera’s komen. De fabrikanten van halffabrikaten zouden HTC niet meer zien als een van de belangrijkste klanten, HTC is in status gedaald omdat de verkopen het laatste jaar flink zijn teruggelopen. Het gevolg is dat als er tekorten zijn of een hele grote vraag, dat deze fabrikanten eerst aan hun grootste klanten leveren en dan pas aan HTC. Dit resulteerde bij de HTC One (review) in een tekort aan camera’s.

Inmiddels heeft HTC ook een rechtszaak van Nokia verloren, waaruit naar voren kwam dat de microfoon die HTC in de HTC One gebruikt, is ontworpen en gepatenteerd door Nokia. HTC mag deze microfoon niet meer geleverd krijgen en moet deze vervangen. Hoewel de microfoon (nog) niet voor vertraging heeft gezorgd in de levering van de HTC One heeft de camera dat zeker wel, dit is ook terug te zien in de resultaten van HTC over het eerste kwartaal, het bedrijf wist nog maar net winst te boeken.

We kunnen dus zeggen dat de introductie van de HTC One op zijn zachtst gezegd niet soepel is verlopen. Inmiddels lijkt HTC de problemen rond het vlaggenschip echter wel onder controle te hebben.

De Taiwanese fabrikant lijkt daarentegen niet het volledige bedrijf onder controle te hebben. De laatste twee maanden hebben maar liefst zeven mensen met een topfunctie hun baan opgezegd en vrijwel allemaal hebben ze het bedrijf ook verlaten. Een van deze zeven heeft zelfs op Twitter opgeroepen om het bedrijf te verlaten.

Ervaring leert echter dat als er een grote uitloop aan topmensen is bij een bedrijf, er grote veranderingen op komst zijn. Een faillissement, een overname, in elk geval veel onrust. De smartphoneoorlog gaat mogelijk zijn eerste echte slachtoffer maken. Motorola was eerder ook al dichtbij, maar is gered met het grote geld van Google.

Wie gaat HTC redden als het zover komt? Lenovo? Acer? Wie zal het zeggen. In elk geval ligt het voor de hand dat HTC niet zomaar zal verdwijnen. De positie en relaties die het bedrijf op dit moment heeft bij retailers, providers en distributeurs is zeer waardevol voor grote bedrijven die de smartphone-markt nog wilen veroveren.