‘Ballmer eruit vanwege Surface RT-debacle’

Steve Ballmer zou weggewerkt zijn als CEO van Microsoft door de raad van bestuur van de softwaregigant, die woedend werd nadat het bedrijf 900 miljoen dollar af moest schrijven vanwege het teveel aan Surface RT-tablets. Dit stelt een analist.

Eerder deze week kondigde Ballmer aan in 2014 zijn taak als CEO van Microsoft neer te leggen. "Hij is er zeker uitgewerkt door de raad", zo vertelt Patrick Moorhead, principal analist bij Moor Insights & Strategy. "Ze hebben hem of eruit gegooid of in een situatie gewerkt waarin hij vond dat hij moest vertrekken om zijn eer te houden."

De grootste aanwijziging dat Ballmer door de raad van bestuur is ontslagen en niet uit eigen wil is vertrokken, is vanwege de 12 maanden die Microsoft zichzelf heeft gegeven om een opvolger voor Ballmer te vinden. "Normaliter zal een raad achter de schermen werken om een vervanger te vinden, maar ze hebben zichzelf 12 maanden gegeven", zo vertelt Moorhead. "Ik denk dat dit erg snel is gegaan."

Ballmer is CEO bij Microsoft sinds 2000 en werknemer sinds 1980. In een verklaring laat de raad van bestuur van Microsoft weten dat het een comité heeft opgezet dat verantwoordelijk is voor het vinden van een opvolger. In dit comité heeft onder anderen Bill Gates zitting.

In een e-mail aan zijn werknemers leek het erop dat Ballmer erop hintte dat het ontslag niet helemaal zijn idee was. "Dit is een emotionele en moeilijke gebeurtenis. Ik neem deze stap omdat ik het beste met Microsoft, waar ik van houd, voor heb."

Eerder liet Ballmer informeel nog weten pas in 2018 met pensioen te willen gaan. Moorhead laat weten dat dit naar voren is geschoven vanwege Surface RT en Windows RT. "Het was de afschrijving van 900 miljoen dollar. Dat kreeg de aandacht van de raad en vanwege het veel te grote enthousiasme van Ballmer over Windows RT en Surface RT. Daardoor verloor het bedrijf erg veel geloofwaardigheid, net als Ballmer zelf. Hoe kun je er zo ver naast zitten van wat de consument wil? Was het omdat je niet luisterde naar je team? Was het omdat het team een andere realiteit zag? Of was het omdat het team niet de skillset had om op falen voor te bereiden?". Wat de reden ook was, het zorgde er uiteindelijk voor dat Ballmer de schuld kreeg, zo denkt Moorhead.

David Clearley van Gartner denkt dat het iets anders is gegaan. "Ik denk dat Ballmers beslissing uiteindelijk deel is van een grotere strategie van Microsoft die bij de reorganisatie van juli is aangekondigd." In die reorganisatie wordt Microsoft een diensten- en apparatenbedrijf. Voor deze strategie is een nieuwe CEO nodig, in het begin van die transformatie en niet pas op de helft of erna. Clearley denkt dan ook dat Ballmers vertrek een beslissing was van zowel de Raad als Ballmer zelf.

Bron:Computerworld