1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De overname van Nokia’s hardware-afdeling door Microsoft wordt in Zuid-Korea bekritiseerd, eerder trokken onder andere Google en Samsung in China al aan de bel.

In Zuid-Korea heeft de Korea Electronics Association (KEA) een petitie naar de FCC verstuurd, waarin wordt gevraagd om toezicht te houden op de overname. Er bestaat bij de KEA grote ongerustheid over mogelijk misbruik van patenten om lokale fabrikanten in het gareel te houden.

"Als een fabrikant van mobiele telefoons heeft Nokia zelden zijn patenten ingezet, omdat het afspraken heeft met Apple, Samsung en andere partijen. Maar nu kan het patentrechtszaken of grotere vergoedingen vragen, zonder zelf tegen limieten aan te lopen. Tegelijkertijd kan Microsoft zijn mobiele divisie uitbreiden terwijl het andere fabrikanten tegenwerkt via Nokia," zo geeft een advocaat van KEA aan.

Hierbij wordt gedoeld op de deal die Microsoft met Nokia heeft. Microsoft neemt de hardware-divisie over, maar de patenten blijven bij Nokia. Microsoft heeft daar wel voor tien jaar een licentie op. Nokia maakt ondertussen geen smartphones meer en zou daarom zonder zichzelf in de vingers te snijden rechtszaken kunnen aanspannen, als een patenttrol.

De KEA wordt geleid door topmensen van verschillende grote fabrikanten zoals Samsung, LG en NXP.