De Chinese autoriteiten hebben de overname van Nokia door Microsoft nu ook goedgekeurd. Microsoft mag de hardware-tak van Nokia overnemen voor 5,4 miljard dollar. De verwachting is dat de overname nu snel zal worden afgerond, het enige wat deze nu nog kan hinderen is een belastingdispuut in India.

Microsoft en Nokia hoopten de overname voor 1 april rond te hebben, maar dat bleek helaas niet mogelijk. De Chinese autoriteiten hadden meer tijd nodig dan de standaard 30 dagen om akkoord te gaan met de overname. Verschillende Chinese fabrikanten waaronder Lenovo, Xiaomi en ZTE hadden bezwaren geuit bij de Chinese autoriteiten en deze moesten eerst onderzocht worden. De fabrikanten waren vooral bang dat de deal zou leiden tot hogere kosten voor licenties op Nokia’s patenten.

Nokia heeft aangegeven dat verschillende autoriteiten de patentlicenties van Nokia hebben bekeken, geen enkele autoriteit heeft bezwaar gemaakt of gevraagd om wijzigingen. Nokia voldoet aan de FRAND-eisen voor standaard essentiële patenten. FRAND staat voor Fair, Reasonable and Non-Discriminatory Terms. Dat betekent dat Nokia voor licenties voor standaard essentiële patenten geen onredelijk bedrag mag vragen. Ook mag geen verschil gemaakt worden tussen fabrikanten, Nokia mag een groot bedrijf als Apple, Google of Samsung dus niet meer vragen dan een kleine partij.

Nu de autoriteiten in China, Europa en de Verenigde Staten akkoord zijn, lijkt de overname zo goed als rond. Het enige wat de overname nog in de weg staat is een belastinggeschil dat Nokia heeft met de Indiase overheid. Volgens het hoger gerechtshof in India moet Nokia nog 572 miljoen dollar aan ontdoken belasting betalen, voordat de fabriek in Chennai aan Microsoft mag worden overgedragen. Nokia had al een deal met de Indiase autoriteiten om 270 miljoen euro te betalen om de bezittingen van Nokia vrij te geven.

Microsoft en Nokia hopen de overname eind deze maand rond te hebben.