Afgelopen september werd bekend dat softwaregigant Microsoft de hardware-divisie van Nokia wil overnemen. Na de benodigde goedkeuring van de EU en de Verenigde Staten gooit misschien China nu roet in het eten. Twee Chinese fabrikanten zouden zich zorgen maken over wat er na de overname gaat gebeuren met de patenten die straks in handen komen van Microsoft.

Begin deze maand gaf de Europese Commissie groen licht voor de overname van de hardware-divisie van het Finse Nokia door Microsoft. Kort daarvoor werd deze overname ook door de Verenigde Staten goedgekeurd. Door de overname zal de hardware-divisie van het Finse Nokia in handen komen van Microsoft. Met de overname gaat 5,4 miljard euro gemoeid.

Volgens Bloomberg zijn er twee Chinese fabrikanten die zich zorgen maken over wat er na de overname gaat gebeuren, het zou hierbij gaan om Huawei en ZTE. Naar verluidt zouden deze fabrikanten het Chinese ministerie van Handel hebben verzocht bepaalde voorwaarden te stellen aan de overname. Hiermee zou worden voorkomen dat Microsoft de licentiekosten voor het gebruik van patenten met betrekking tot draadloze technologie gaat verhogen. Het ministerie zou reeds een onderzoek naar de overname zijn begonnen.

Ten tijde van de goedkeuring van de Europese Commissie werd al duidelijk gemaakt dat deze de overname nauwlettend in de gaten zal houden. "We zullen waakzaam blijven en de licentiepraktijken ook na de overname op de voet blijven volgen."