Volgens bronnen van The Information zou Google overwegen om een MVNO te worden in de Verenigde Staten. MVNO staat voor Mobile Virtuel Network Operator, wat neerkomt op een virtuele telecomoperator, Google koopt dan zelf geen licenties om een GSM- of 4G-netwerk aan te leggen, maar gebruikt daarvoor het netwerk van een bestaande partij.

Volgens The Information zou Google momenteel in gesprek zijn met Verizon, de grootste Amerikaanse telecomoperator, om een virtuele operator te worden op het netwerk van die provider. Verizon heeft een landelijk dekkend netwerk en kan Google prima bedienen, wel moeten beide partijen het dan eens worden over de voorwaarden waaronder dit gebeurt.

Google zal ongetwijfeld eigen ideeën en wensen hebben die misschien ook wel wat verder gaan dan wat de huidige partijen te bieden hebben. Google zou vooralsnog alleen consumenten willen bedienen die wonen in een gebied waar het bedrijf ook glasvezel aanbiedt, maar dat is geen garantie dat Google niet bereid is een paar stappen meer te zetten.

Over het algemeen is Google niet bang om te falen, want dan staakt het gewoon een activiteit of verkoopt het deze door. Zie bijvoorbeeld Motorola, Google kocht het bedrijf voornamelijk voor de patenten, heeft het bedrijf toen flink afgeslankt en bepaalde onderdelen verkocht. Uiteindelijk bleef de smartphone-tak over, hier heeft Google enkele unieke smartphones mee ontwikkeld; de Moto X die volledig aanpasbaar is in de VS en de Moto G die erg sterk op prijs concurreert. Uiteindelijk werd door Google alsnog besloten om Motorola toch af te stoten en te verkopen aan Lenovo.

Nu lijkt Google te beginnen met een mobiele virtuele operator in een beperkt gebied. Als dat succes groter is dan Google verwacht of als de gekozen partner niet kan leveren wat Google vraagt, dan zou de zoekgigant zomaar eens een bod kunnen doen op een bestaande telecomoperator. Verizon is waarschijnlijk een maatje te groot om over te nemen, maar Sprint en T-Mobile USA kunnen zomaar in Google’s handen vallen. Google’s ambitie is altijd om de grootste en beste te worden in de markten die het aansnijdt, dat zal hierbij niet anders zijn.