‘Google lanceert later vandaag eigen virtuele telecomprovider’

Volgens bronnen van The Wall Street Journal gaat Google later vandaag zijn eigen virtuele telecomprovider lanceren. Google wil de telecommarkt opschudden met als doel meer gemak voor de consument en een lagere rekening. Google doet dit door af te rekenen op basis van verbruik en door grootschalig in te kopen.

Google is heel duidelijk in zijn plannen als telecomprovider. Het bedrijf heeft absoluut niet het doel om een grote provider te worden. Het wil gewoon laten zien dat het ook anders kan en een voorbeeld bieden. Google zal voorbeelden gaan bieden op het gebied van prijzen en afrekenen maar ongetwijfeld ook op technologisch vlak.

Google’s eerste grote verandering is dat het hoogstwaarschijnlijk gaat afrekenen op basis van verbruik. Klanten hoeven dus niet vooraf bundels in te kopen waarbij ze vervolgens een dikke naheffing krijgen als ze er per ongeluk overheen gaan. Google stuurt de rekening op basis van je verbruik achteraf maar vraagt daarvoor straks niet de hoofdprijs wat providers nu wel doen met hun buiten de bundel tarieven. Het gevolg is dat klanten fors minder gaan betalen.

Verder zou Google werken aan een methode waarbij gebruikers mogelijk geen simkaart meer nodig hebben maar gewoon kunnen inloggen via hun Google-account op hun telefoon om gebruik te maken van Google’s virtuele provider. De kans is echter groot dat dit niet op alle smartphones zal werken maar alleen op Nexus-toestellen. Daarnaast kan je een Google-abonnement op elk moment pauzeren.

Google lanceert zijn virtuele provider als eerste in de Verenigde Staten. Het werkt daarvoor samen met Sprint en T-Mobile, welk netwerk wordt gebruikt is afhankelijk van de locatie waar de gebruiker zich bevindt en welk netwerk het beste signaal biedt. Google schakelt dus automatisch tussen twee verschillende mobiele netwerken.

Google zou ook plannen hebben om zijn virtuele provider buiten de Verenigde Staten te lanceren. Het is daarvoor in gesprek met Hutchison Whampoa, eigenaar van telecomprovider Three. Three is actief in 14 landen. Op dit moment wijzen er nog geen geruchten op de komst van Google’s virtuele telecomprovider naar Nederland of België.

Bron:The Wall Street Journal