Er zijn weer wat mogelijke plannen details uitgelekt van Google’s plannen om een virtuele telecomprovider te starten. Inmiddels is door Google wel bevestigt dat het een virtuele telecomprovider zal gaan opzetten, maar dit zal een kleine provider blijven en niet de concurrentie aan gaan met de grote jongens. Wel wil Google de markt veranderen zodat de consument een eerlijkere prijs gaat betalen.

Google is druk bezig met het opzetten van deze virtuele telecomprovider maar details ontbreken vooralsnog. Het nadeel voor Google is echter dat het met telecomproviders moet samenwerken om een dergelijke netwerk op te zetten. Er zijn bij dit project veel mensen betrokken en dat zorgt ervoor dat details vroegtijdig uitlekken.

Zo is er een firmware-update uitgelekt van de Nexus 6, deze firmware-update is vervolgens door Android Police ontleedt en in deze update is de applicatie Tycho aanwezig. Tycho lijkt de codenaam te zijn voor Google’s virtuele provider, als deze app wordt opgestart zijn allemaal functies te vinden die je van een telecomprovider mag verwachten. Je kan er rekeningen betalen, je bundel bekijken etc.

Het wordt echter ook duidelijk dat Google het abonnement straks gaat koppelen aan je Google-account en deze op elk toestel kan activeren. Het lijkt er dus op dat je straks geen simkaart nodig hebt om gebruik te maken van Google’s virtuele provider. Google wil in de Verenigde Staten gaan samenwerken met zowel Sprint als T-Mobile. Beide beschikken over eigen mobiele netwerken in de VS, grote afwezigen zijn de echt grote providers in de VS, namelijk AT&T en Verizon.

Daarnaast kan uit de app worden afgeleid dat Google lijkt te gaan werken met een soort on-demand bundel. Je kan een abonnement afsluiten maar je kan dit abonnement ook op elk moment pauzeren. Dit kan zeer interresant zijn voor mensen die regelmatig naar de VS vliegen voor hun werk. Zij kunnen dan een Amerikaans abonnement gebruiken als ze daar zijn, maar hebben geen kosten als ze het land verlaten door het abonnement te pauzeren. Google lijkt achteraf te willen gaan afrekenen op basis van gebruik, dus per GB en per belminuut. Iets wat providers nu eigenlijk niet doen, je moet vooraf inkopen en achteraf de hoofdprijs betalen.

Verder gaan er geruchten dat Google in gesprek is met het Hutchingson, dat bedrijf komt uit Hong Kong en heeft in 14 landen een mobiel netwerk. Hiervoor is echter nog geen bewijs gevonden in de app. In de app is ook de naam van Google nog niet te vinden, maar dat is niet zo vreemd, dat doet het bedrijf wel vaker. Volgens bronnen van Android Police is dit een nieuwe Google app.