Volgens bronnen van Business Insider zou Apple in het diepste geheim werken aan het opzetten van een eigen virtuele telecomprovider in de Verenigde Staten en in Europa. Apple heeft voor de verandering besloten te reageren op geruchten en ontkent dat het zelf actief wil worden als telecomprovider.

Volgens bronnen van Business Insider zou Apple plannen hebben om een zogenaamde MVNO te starten, een mobile virtual network operator, oftewel een telecomprovider zonder eigen netwerk, maar een telecomprovider die capaciteit inkoopt bij bestaande providers met een eigen netwerk. Zoals bijvoorbeeld Telfort, Simpel en Simyo doen in Nederland, maar ook Tele2 voor de 2G- en 3G-verbindingen.

Apple heeft inmiddels tegenover Reuters verklaard dat er helemaal geen plannen zijn voor een mvno. Er hebben ook geen gesprekken plaatsgevonden met telecomprovider voor het opstarten van een virtuele provider. Google heeft sinds een aantal maanden wel een eigen virtuele provider in de Verenigde Staten. Google’s provider draagt de naam Project Fi en is alleen beschikbaar via een uitnodiging en in combinatie met een Nexus 6-smartphone.

Voor Google lijkt het vooralsnog voornamelijk een groot testproject te zijn in plaats van een concurrerende telecomprovider. Of Google die strategie in de toekomst nog gaan aanpassen is onduidelijk.