2min

De Nederlandse overheid gaat net als de Britse overheid miljoenen aan Microsoft betalen voor één jaar extra ondersteuning voor Windows XP. Of het bij dat ene jaar blijft, zal nog moeten blijken, de Nederlandse overheid is overigens niet zo open als de Britse overheid, het weigert te vertellen hoeveel er is betaald voor de extra ondersteuning.

De Nederlandse overheid heeft bij monde van woordvoerster Vera Hoogenboom van het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan Webwereld laten weten dat er is onderhandeld met Microsoft over ondersteuning op maat voor 34.000 tot 40.000 computers.

Uit een gesprek dat de Techzine-redactie met Hoogenboom voerde werd duidelijk dat de overheid een ondersteuningspakket afneemt voor Windows XP, Office 2003 en Exchange 2003. Hoogenboom wilde niet zeggen hoeveel de overheid betaalt voor de extra ondersteuning, gezien het gaat om een zakelijke overeenkomst en Microsoft met nog meer partijen aan het onderhandelen is. Of het bedrag op een later moment wel zal worden gecommuniceerd kon ze op dit moment niet zeggen, dat is wel mogelijk.

Normaliter kost de ondersteuning 200 euro per computer, maar dat is exclusief kortingen. Hoogenboom liet weten dat het de bedoeling is dat alle computers per januari 2015 zijn gemigreerd naar Windows 7 of Windows 8. Elk Ministerie mag hierin zelf een keuze maken. Daarnaast liet ze weten dat er inmiddels al is begonnen met het migreren en er al redelijk wat systemen zijn geüpgraded naar een nieuwere versie van Windows. Het is overigens ook een eis van Microsoft voor het aanschaffen van extra ondersteuning, er moet een migratieplan zijn en de bedrijven of overheden die extra ondersteuning aanschaffen moeten dat plan gaan uitvoeren.

De Britse overheid wist een fikse korting af te dwingen bij Microsoft voor de 150.000 computers waarvoor extra ondersteuning nodig is. De Britten wisten een korting van zo’n 24,5 miljoen euro te bedingen en betalen 6,3 miljoen euro voor 1 jaar ondersteuning. Als Nederland net zo hard heeft onderhandeld als de Britten, zou ongeveer 2 miljoen euro betaald moeten worden.

Op 8 april loopt de ondersteuning van Windows XP af en kan de veiligheid van het 12 jaar oude besturingssysteem niet meer worden gegarandeerd. Bedrijven en gebruikers worden gedwongen te upgraden naar een nieuwere versie van Windows. Indien bedrijven of overheden nog niet zover zijn kunnen ze tegen een fikse meerprijs extra ondersteuning bij Microsoft kopen. Wel moeten ze een plan overleggen dat ze het komende jaar gaan migreren naar een nieuwere versie van Windows.