De Nederlandse overheid betaalt zo’n 2,48 miljoen euro aan Microsoft voor een jaar extra ondersteuning voor Windows XP, Office 2003 en Exchange 2003. Dat heeft Minister Blok bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van Kamervragen.

De Nederlandse Ministeries bezitten gezamenlijk nog zo’n 40.000 computers waarop Windows XP draait. De bedoeling is dat deze systemen het komende jaar allemaal worden vervangen door Windows 7- of Windows 8-machines. De extra ondersteuning die de overheid heeft afgenomen bij Microsoft loopt tot 8 april 2015. Microsoft heeft eerder laten weten dat als bedrijven extra ondersteuning voor Windows XP willen afnemen, ze een migratieplan naar een moderner besturingssysteem moeten overleggen en uitvoeren gedurende die periode.

Minister Blok laat aan de Tweede Kamer weten dat de Nederlandse overheid niet contractueel door Microsoft is verplicht om te migreren naar een moderner besturingssysteem. Het lijkt erop dat Microsoft hierbij van zijn regel is afgeweken. De overheid gaat wel proberen om alle pc’s voor 8 april 2015 te hebben vervangen.

De overeenkomst van bijna 2,5 miljoen euro geldt puur en alleen voor de Ministeries. De Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen moeten zelf bekijken of ze extra ondersteuning nodig hebben. Inmiddels ligt er een voorstel op tafel waar alle gemeentes, provincies en waterschappen aan mee mogen doen. Een aantal grote gemeenten hebben een contract gesloten met Microsoft voor 1,1 miljoen euro en vragen aan additionele gemeenten nu enkele duizenden euro’s om mee te doen.

Het bedrag van 2,5 miljoen euro is overigens exclusief BTW, maar aangezien dat terugstroomt in de Staatskas voelt de overheid hier eigenlijk niets van. Voor consumenten is er overigens geen optie om extra ondersteuning bij te kopen, zij kunnen alleen maar overstappen op een moderner besturingssysteem, lees ook onze blog: Vijf alternatieven voor Windows XP.

Lees meer