‘Overheid pakt uitvoerders falende ICT-projecten zelden aan’

Bij de uitvoer van ICT-projecten van de overheid gaat nogal eens wat mis, zo werd onlangs beweerd. Daar houdt het niet mee op, want de overheid zou de bedrijven achter falende ICT-projecten ook zelden aanpakken, waardoor de kans groot is dat ze op dezelfde voet verder zullen gaan. Sterker nog: de in gebreke gebleven bedrijven krijgen vaak gewoon uitbetaald terwijl juist wordt geadviseerd tot het nemen van juridische stappen.

Per jaar gaat zo’n 4 tot 5 miljard euro in rook op omdat ICT-projecten niet goed worden uitgevoerd, dat liet een tijdelijke commissie aan de Tweede Kamer weten. Het lijkt er nu op dat de bedrijven achter die falende bedrijven zelden worden aangepakt. Dit beweert Ruud Leether, een juridisch adviseur van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Volgens Leether is het de afgelopen jaren minstens vijfmaal voorgekomen dat hij adviseerde om een uitvoerend bedrijf van een groot project juridisch aan te pakken, maar dat dit vervolgens niet is gebeurd. Volgens Leether is het zo dat veel informatie niet bij de opdrachtgever aankomt, maar ergens in de organisatie blijft hangen. In sommige gevallen kreeg het uitvoerende bedrijf dat in gebreke is gebleven zelfs gewoon uitbetaald ondanks het falen van het project.

Een tijdelijke commissie is voor de Tweede Kamer bezig met een onderzoek naar falende ICT-projecten. Leether deed zijn uitspraken vandaag ten overstaande van de commissie.