2min

Als we TechCrunch mogen geloven dan gaat de overname van Beats door Apple nog steeds door, maar Apple zou het bedrijf niet zozeer overname vanwege de koptelefoons of de muziekstreamingdienst. Apple wil vooral Jimmy Iovine en Dr. Dre toevoegen aan het team. Zij beschikken over een bepaalde mode, stijl en cultuur die Apple nog niet heeft.

Na het uitlekken van de mogelijk op handen zijnde overname van Beats door Apple kwam er redelijk wat kritiek naar buiten. Er waren maar weinig goede redenen voor Apple om Beats over te nemen, aldus analisten en investeerders. Het maken van koptelefoons kan Apple ook prima zelf, daarvoor hoeven ze niet voor 3,2 miljard dollar een bedrijf over te nemen. De muziekstreamingdienst van Beats kan wel iets toevoegen aan Apple, het bedrijf heeft uiteindelijk nog geen concurrerende dienst voor Spotify en Deezer, maar wederom is 3,2 miljard dollar dan erg veel geld.

De overname moet volgens TechCrunch dan ook in een andere hoek gezocht worden. Apple zou het vooral te doen zijn om Jimmy Iovine en Dr. Dre, het bedrijf wil deze twee heren graag toevoegen aan hun team. Hoewel dit op het eerste oog wellicht een beetje vreemd lijkt, past het wel in het straatje van Tim Cook, de CEO van Apple. Recent voegde hij Angela Ahrendts toe aan het team die overkwam van Burberry, Ari Partinen een van de mensen achter Nokia’s PureView-technologie, Ben Shaffer was een topdesigner bij Nike en niet te vergeten Paul Deneve, de voormalig CEO van Yves St. Laurent. Apple heeft recent allemaal mensen ingehuurd die duidelijk uit een andere cultuur komen dan die van Apple en allemaal de nodige kennis meebrengen. In dat straatje zouden Iovine en Dre goed passen.

Zo zou Iovine bekend staan als een pitbull waar het aankomt op onderhandelingen met platenmaatschappijen. Een eigenschap die Apple goed kan gebruiken aangezien het regelmatig moet onderhandelen met dit soort bedrijven. Daarnaast zou de muziekkennis van Iovine en Dre van doorslaggevende waarde kunnen zijn als Apple besluit een eigen streamingmuziekdienst op te zetten.

Wel blijft het bedrag van 3,2 miljard dollar een aan de hoge kant, aangezien HTC vorig jaar september een groot aandeel in Beats terugverkocht aan Iovine en Dre. Het bedrijf werd toen gewaardeerd op 1 miljard dollar.