Microsoft heeft net als Apple de cijfers van het afgelopen kwartaal gepresenteerd. De softwaregigant wist de verwachtingen van analisten te overtreffen, maar de winst werd wel negatief beïnvloed door de overname van Nokia’s hardware-divisie.

In het afgelopen kwartaal heeft Microsoft een omzet van 23,38 miljard dollar behaald, ten opzichte van 19,9 miljard dollar een jaar eerder. Dat is ook iets beter dan wat analisten over het algemeen verwacht hadden. De winst liep ondanks de hogere omzet een deuk op door de overname van Nokia’s hardware-afdeling. Microsoft noteerde vorig jaar 4,97 miljard dollar aan winst, nu was dat 4,61 miljard dollar.

Deze overname is bij aandeelhouders niet onverdeeld positief ontvangen. Dat is ook logisch, want ondanks dat Nokia’s afdeling voor een omzet van bijna 2 miljard dollar zorgde, ging dat ook gepaard met een aanzienlijk verlies: 692 miljoen dollar.

Microsoft maakte vorige week ook bekend dat er een gigantische ontslagronde aan zit te komen. Daardoor wordt vooral de Nokia-afdeling flink getroffen. Van de 18.000 ontslagen vallen er 12.500 bij het voormalige Nokia.

Tijdens de toelichting van de kwartaalcijfers gaf CEO Satya Nadella aan dat Microsoft de grote Windows-versies zal samenvoegen.