Microsoft heeft het afgelopen kwartaal zijn grootste verlies ooit geleden, er is overigens geen reden voor paniek, het verlies is prima verklaarbaar en is te danken aan de laatste actie van Steve Ballmer, de voormalige CEO van Microsoft. Hij besloot in zijn laatste dagen nog even de smartphonetak van Nokia in te lijven. Microsoft gaat nu opnieuw reorganiseren en schrapt nog eens 7800 banen in de mobiele tak en schrijft 7,6 miljard dollar af op de mobiele divisie, het voormalige Nokia. Gevolg een kwartaalverlies van 3,2 miljard dollar.

Microsoft staat aan de vooravond van de lancering van Windows 10, een nieuw besturingssysteem en misschien ook wel het bindmiddel wat alle activiteiten van Microsoft aan elkaar verbind. Voordat Microsoft het nieuwe besturingssysteem op de markt kan brengen moest nog wel een drempel worden weggewerkt, namelijk de kwartaalcijfers van het afgelopen kwartaal.

Een kwartaal dat financieel gezien het slechtste is uit de geschiedenis van het bedrijf. Microsoft moest het afgelopen kwartaal 3,2 miljard dollar bijleggen want er werd verlies geleden. De omzet van 22,2 miljard dollar was slechts vijf procent minder dan een jaar geleden toen er nog een winst van 4,6 miljard dollar werd gemaakt.

De omzetdaling is volgens Microsoft voornamelijk te wijten aan een daling van het aantal verkochte Windows-licenties, maar ook een daling in het aantal verkochte Windows Phone-toestellen. Het laatste Windows Phone-vlaggenschip van Microsoft, de Lumia 930 (review), is al ruim een jaar oud, pas dit najaar worden er nieuwe vlaggenschepen verwacht als Microsoft klaar is met Windows 10 Mobile.

Microsoft boekte wel meer succes met zijn clouddiensten, Surface-tablets en Xbox-divisie. Die droegen allemaal meer bij aan de winst van het bedrijf.

Het is uiteindelijk een afschrijving van 7,6 miljard dollar die de kwartaalcijfers de nek om doet en zorgt voor het grootste kwartaalverlies ooit. De huidige CEO van Microsoft, Satya Nadella, heeft besloten om het voormalige Nokia grotendeels de nek om te draaien. Opnieuw worden er 7800 mensen ontslagen, bovenop de 12.500 mensen die vorig jaar al moesten vertrekken, allemaal afkomstig van het voormalige Nokia. Microsoft gaat niet langer proberen om een echte smartphonefabrikant te zijn met een grote collectie smartphones, in plaats daarvan worden de smartphones onderdeel van de Windows-familie en krijgen ze een ondersteunende rol. Microsoft kiest daarmee voor dezelfde strategie als bij de Surface-tablets.

Het bedrijf zal een handje vol toestellen blijven maken per jaar om het Windows 10-ecosysteem te ondersteunen en de rest moet komen van hardwarepartners. Of er grote fabrikanten klaar staan om Windows 10-smartphones te gaan ontwikkelen is echter niet duidelijk.

De overname van Nokia was geen beslissing van Nadella, hij is altijd tegen de overname geweest, het was een van de laatste acties van zijn voorganger, Steve Ballmer.

Vanaf dit kwartaal moet alles weer beter gaan worden bij Microsoft, het bedrijf brengt volgende week Windows 10 officieel op de markt en dat moet het omslagpunt worden voor het bedrijf. Dat moet het bedrijf weer succesvol gaan maken op veel verschillende markten. Of dat ook kans van slagen heeft weten we binnen enkele maanden.