3min

Google neemt het Finse bedrijf drawElements dat is gevestigd in Helsinki over. Het bedrijf is gespecialiseerd in het goed laten werken van 3D graphics op mobiele apparaten. drawElements wordt dan ook door veel Android-fabrikanten en fabrikanten van componenten ingezet om een toestel goed te laten werken met Android.

Google heeft het Finse bedrijfje drawElements overgenomen, zij zijn kort samengevat gespecialiseerd in het goed laten werken van Android op allerlei verschillende hardware. Doordat Android een open besturingssysteem is en Google er nooit voor heeft gekozen om hardwarerestricties op te leggen, zijn er Android-apparaten te verkrijgen met allerlei verschillende soorten hardware. Zo zijn er meer dan een dozijn chipfabrikanten, maar ook is er een enorm verschil in de soorten en formaten van de schermen, geheugen, opslag, etcetera.

Doordat er zoveel fabrikanten zijn, is er ook veel concurrentie onderling en over het algemeen zorgt concurrentie voor dalende prijzen. Dat is het goede nieuws, maar het slechte nieuws is dat als je een smartphone in elkaar zet met allerlei willekeurige componenten, deze ook goed moeten samenwerken. Dat is nog weleens een probleem en daar komt drawElements om de hoek kijken.

Veel Android-smartphones beschikken tegenwoordig over ongeveer dezelfde hardware, maar dat is weleens anders geweest. Android biedt ondersteuning voor een groot aantal chips, maar lang niet allemaal. Fabrikanten moeten dan ook aanpassingen doen aan Android om alles goed te laten werken. Een van de zaken waar nog weleens problemen mee zijn is het goed tonen van de Android-omgeving. Doordat schermen en resoluties zo verschillen, is het zaak dat iedereen de formaten identiek interpreteert en dat 3D-omgevingen er overal even mooi uit zien. Het bedrijf drawElements is in staat daarvoor te zorgen, het bedrijf kan een Android-apparaat met alle hardware goed laten werken. Het gaat hierbij niet zozeer om prestaties, maar echt om een juiste werking.

Google vindt de fragmentatie op Android een groot probleem. Gebruikers met een toestel van 1,5 jaar of ouder ontvangen vaak geen updates meer en blijven daardoor steken op een oude Android-versie. Google wil eigenlijk dat fabrikanten de toestellen langer blijven bijwerken met nieuwe Android-versies. Dit komt de gebruikservaring binnen Android ten goede en nieuwe functionaliteiten werken dan ook op oudere toestellen. Het probleem is echter dat Android ook geschikt gemaakt moet worden voor al die oude toestellen, dat is vaak een te tijdrovend en kostbare procedure, waardoor er geen updates meer verschijnen.

Nu Google het bedrijf drawElements heeft overgenomen, wordt het mogelijk om de technieken die dit bedrijf gebruikt in Android in te bakken en een betere compatibiliteit te bieden voor al de verschillende hardware. Als Android vanuit zichzelf al veel beter overweg kan met alle hardware is het voor fabrikanten minder werk om een update te maken en uit te rollen. Google zou er zelfs voor kunnen kiezen om hardware-eisen te gaan stellen aan fabrikanten als zij het proces hebben gestroomlijnd.

Op papier is dit een kleine maar zeer slimme overname van Google, of de uitwerking ook zo goed gaat verlopen als hierboven geschetst is nog even afwachten. Zowel Google als drawElements heeft nog geen verklaring afgegeven, behalve dat Google het bedrijfje heeft overgenomen.