2min

Material Design, dat is de naam van Google’s nieuwe ontwerp voor Android, Chrome OS en het web. Het nieuwe ontwerp is platter en tegelijkertijd ook dieper, kleurrijker en bovenal gelijk op alle platformen van Google. Google heeft werkelijk alles opnieuw ontworpen om het te laten voldoen aan het Material Design.

Voor alle liefhebbers van het huidige ontwerp in Android 4.4 KitKat is er slecht nieuws, Google gaat alles wederom aanpassen. Google heeft een video gemaakt waarin het nieuwe ontwerp uiteen wordt gezet en meteen een duidelijk beeld wordt geschept van waar Google naartoe beweegt.

Zoals je hebt kunnen zien gaat Google mee in de trend dat alles platter en kleurrijker wordt. Op de Techzine-redactie zien we veel overeenkomsten met bijvoorbeeld CyanogenMod, iOS, WebOS, Windows 8 en Windows Phone. Uiteraard niet volledig, want Google geeft er als vanzelfsprekend een eigen draai aan.

Alle iconen, pagina’s en apps zijn vrij plat ontworpen, maar doordat Google ervoor kiest panelen en knoppen over elkaar heen te plaatsen en die door middel van schaduw diepte te geven, worden interface-elementen als het ware op elkaar gestapeld, wat ook juist weer diepte geeft. Voor Android betekent dit dat bij elk element in de toekomst een zogenaamde Z-waarde kan worden toegekend voor de hoogte van het element in dia as, naast de bekende X- en Y-assen.

Het nieuwe ontwerp zal door Google op alle platformen worden doorgevoerd, waardoor je straks op Android, Chrome OS en het web overal dezelfde ervaring krijgt, met dezelfde iconen en layouts. Het wordt een groot uniform ontwerp. Eigenlijk is er nog maar één hindernis voor Google: de partners. Vrijwel alle Android-fabrikanten kiezen ervoor om een eigen skin met een eigen ontwerp over Android te leggen. Of Google fabrikanten gaat stimuleren of verplichten minder af te wijken van Google’s ontwerp is niet vermeld.

Google heeft er wel voor gekozen om een uitgebreide website te maken voor het nieuwe ontwerp met richtlijnen, voorbeelden en iconen. Iedereen is ook vrij om gebruik te maken van deze voorbeelden om websites en apps te ontwikkelen. Google hoopt dat app-ontwikkelaars het nieuwe ontwerp gaan omarmen en verwerken in hun Android-apps. Op die manier moet de complete ervaring prettiger, mooier en gebruiksvriendelijker worden.