1 min

Nvidia, bekend van de videokaarten voor computers, eist een verkoopverbod voor Samsung’s Android-smartphones en -tablets. Ook chipsetfabrikant Qualcomm wordt voor de rechter gesleept.

In het verleden heeft Nvidia zelden een rechtszaak aangespannen, maar deze week klapt het bedrijf er flink op. Technologiegiganten Qualcomm en Samsung worden op het matje geroepen omdat ze zeven patenten van Nvidia zouden schenden en geen licenties willen afnemen.

In de aanklacht wordt vooral gericht op Samsung’s smartphones en tablets, voorzien van grafische chips zoals Adreno van Qualcomm, Mali van ARM en PowerVR van Imagination. Deze grafische processoren zijn gemaakt met behulp van technologie die tot het intellectueel eigendom van Nvidia zou behoren. Daarvoor kreeg Nvidia echter geen compensatie.

Nvidia zou gesprekken hebben gehad met Samsung om licenties af te sluiten, maar kreeg uiteindelijk nul op het rekest. Samsung was namelijk van mening dat Nvidia’s patenten voornamelijk het probleem van de producenten was, wat verklaart waarom ook Qualcomm aangeklaagd is. Het is overigens opvallend dat ARM en Imagination niet zijn aangeklaagd.

Naast een schadevergoeding eist Nvidia dat Samsung geen Galaxy-toestellen meer mag verschepen naar de Verenigde Staten. Voor Samsung zou dit een ramp zijn: de verkoop van smartphones valt de laatste kwartalen tegen en Samsung behaalt het overgrote deel van de winst uit de mobiele divisie.

Qualcomm en Samsung hebben nog niet gereageerd op de rechtszaak.