1 min

Stichting Brein zet zich de afgelopen tijd flink in om de applicatie Popcorn Time bij Nederlandse hosters offline te halen. De Stichting heeft verschillende hosters gesommeerd de applicatie offline te halen, in totaal is de applicatie nu drie keer verhuisd na sommaties van Brein, inmiddels wordt de applicatie buiten Nederland gehost waar Brein niet actief is.

Stichting Brein heeft Popcorn Time met succes Nederland uitgejaagd, maar of de Stichting daar ook iets mee op schiet is de vraag. Uiteindelijk werkt de filmdienst via het P2P-protocol, waardoor gebruikers alleen met een iets minder snelle download te kampen hebben als ze de applicatie willen downloaden. Dat hoeft echter maar één keer.

Uiteindelijk hoopt Brein de website van Popcorn time te mogen blokkeren in Nederland, maar daarvoor moet het even afwachten op de uitspraak in de zaak van The Pirate Bay, waar Brein ook een blokkering heeft geëist. Op 17 april zal de Advocaat-Generaal waarschijnlijk zijn advies uitspreken. Verder hoopt Brein uiteindelijk ook de makers van de applicatie aan te kunnen pakken.

Op dit moment is er sprake van een kat-en-muisspel waarbij Brein de applicatie offline laat halen en de beheerders van de applicatie op zoek gaan naar een nieuwe hostinglocatie. Volgens de beheerders is het redelijk vervelend dat ze zich steeds bezig moeten houden met het zoeken naar een nieuwe hostinglocatie, maar ze laten zich niet tegenhouden door Brein. Ze zeggen door de tegenslagen alleen maar sterker te worden en blijven werken aan het verbeteren van de applicatie.