1 min

Nederlandse gebruikers van Popcorn Time kunnen hun borst nat maken als we Stichting Brein mogen geloven. De Stichting verwacht dat binnen nu en één maand de eerste schadeclaims op de deurmat vallen bij Popcorn Time-gebruikers. Brein verwacht dat de rechthebbende claims gaan indienen bij Nederlandse gebruikers.

Sinds april 2014 is het in Nederland verboden om illegale content te downloaden. Hoewel deze wet niet door de overheid actief wordt gehandhaafd wil dat niet zeggen dat derden er geen gebruik van kunnen maken. Stichting Brein heeft altijd aangegeven alleen achter grote verspreiders aan te gaan en niet achter individuele downloaders, maar dat betekent niet dat de filmstudio’s die de rechten op deze films bezitten dat niet kunnen doen.

Stichting Brein voorspelt dan ook dat de eerste Nederlandse Popcorn Time-gebruikers deze maand nog een brief op de deurmat gaan vinden met een forse schadeclaim voor het gebruik van Popcorn Time en het te betalen bedrag. Indien deze schadeclaim niet wordt betaald bestaat de kans dat de rechthebbende naar de Nederlandse rechter stapt om de boete af te dwingen. Gezien de wetgeving rond het downloadverbod uit 2014 staan de rechthebbende daarin wel sterk.