1 min

Stichting Brein is in actie gekomen tegen zes Nederlandse websites die de applicatie Popcorn Time aanboden ter download. Het illegale videostreamingprogramma is sterk in opkomst omdat daarmee gratis en dus ook illegaal naar vrijwel alle films en series kan worden gekeken.

De websites die Stichting Brein offline gehaald heeft bevatten in enkele gevallen nu een boodschap dat de dienst illegaal is. De websites popcorntime.nl, popcorn-time.eu, popcorn-time.info en popcorntimefilms.nl zijn nu in handen van Stichting Brein. Daarop is een waarschuwing te lezen dat de werkwijze van Popcorn Time illegaal is.

"Popcorn Time software maakt gebruik van peer-to-peer (p2p) uitwisseltechnologie waardoor gebruikers zowel up- als downloaden, ook in geval van streaming. Het up- en downloaden van illegaal aanbod is bij wet verboden en brengt aansprakelijkheid mee voor de daardoor veroorzaakte schade."

Stichting Brein verwijst naar de website thecontentmap.nl voor legale alternatieven, opvallend is overigens dat Netflix op die website ver is weggestopt. Als iemand een voorstander van Netflix moet zijn dan is het Stichting Brein wel, of misschien ook niet want door de grote opkomst van Netflix is Stichting Brein bijna overbodig geworden. Het is dat Popcorn Time nu is opgedoken anders had de Stichting al bijna buitenspel gestaan.

Het offline halen van de websites heeft overigens geen enkel effect op de werking van Popcorn Time. Als gebruikers de applicatie eenmaal geïnstalleerd hebben kan Brein niks meer ondernemen tegen de werking van het programma.