1 min

Tags in dit artikel

, ,

De taxidienst Uber schudt de markt op wereldwijde schaal op, maar niet alleen in positieve zin. In Zuid-Korea kan de CEO van het bedrijf waarschijnlijk rekenen op een jarenlange celstraf, terwijl burgers een flinke beloning krijgen als ze Uber-taxichauffeurs aangeven.

Travis Kalanick, de oprichter van Uber, kan in Zuid-Korea een celstraf krijgen vanwege het aansturen van een illegale taxidienst. Volgens de aanklacht wordt de Koreaanse wet voor betaalde vervoering van passagiers overtreden omdat er huurauto’s gebruikt worden. Daar staat een boete van 20 miljoen won (omgerekend 15.000 euro) of een celstraf van twee jaar op.

Zoals in veel andere markten ook het geval is, zijn lokale taxichauffeurs niet blij met Uber’s dienstverlening. Amateur chauffeurs kunnen tegen veel lagere prijzen ritjes aanbieden, omdat ze geen geld hebben uit moeten geven aan allerlei veiligheidsmaatregelen en licenties.

Ook taxichauffeurs lopen vanaf nu gevaar. Burgers krijgen een beloning van 1 miljoen won (omgerekend 750 euro) voor het aangeven van chauffeurs. Vooralsnog blijft Uber zijn diensten gewoon voortzetten in het Aziatische land, zo laat een woordvoerder weten.