2min

Vodafone Nederland heeft in het vierde kwartaal meer omzet geboekt, maar het aantal mobiele klanten daalde met 100.000 tot 5,18 miljoen. Inmiddels maken 950.000 mobiele klanten gebruik van 4G, de grens met 1 miljoen komt snel dichterbij. Echt hard groeien op de mobiele markt in Nederland is lastig en het bedrijf lijkt dan ook meer in te willen zetten op vaste verbindingen.

Vodafone Nederland zag voornamelijk veel prepaid-klanten vertrekken en daardoor heeft het verlies van 100.000 klanten geen enorme invloed op de omzet. Die ging namelijk omhoog met 2,2 procent naar 437,7 miljoen euro. Ongeveer driekwart van de mobiele klanten van Vodafone hebben een abonnement, slechts een kwart is nog maar prepaid. De omzet per klant steeg het afgelopen kwartaal naar 25,50 en per abonnee naar 33 euro.

Inmiddels beschikt 63,1 procent van de mobiele klanten over een smartphone, wat neerkomt op 3,27 miljoen klanten. Ongeveer 950.000 klanten beschikken over een 4G-abonnement, dat wil dus niet zeggen dat deze klanten ook een 4G-toestel hebben.

Het dataverbruik van de Vodafone klanten is met de komst van 4G ook flink gestegen. Waar een klant in het vierde kwartaal van 2013 nog gemiddeld 201MB per maand verstookte, lag de hoeveelheid data het afgelopen kwartaal op 379MB.

Vodafone is een grote speler op de Nederlandse telecommarkt, al moet het KPN nog voor zich dulden. Groeien in de Nederlandse telecommarkt is wel mogelijk, maar niet heel makkelijk. Vodafone lijkt zich dan ook steeds meer te focussen op de markt voor vast internet, dat doet het bedrijf inmiddels in veel meer landen. Het bedrijf investeert naar eigen zeggen honderden miljoenen in de markt voor vast internet. Vodafone biedt op dit moment VDSl en glasvezel aan en hoopt daarin stappen te kunnen maken dit jaar.

Een tijdje geleden gingen er ook geruchten dat het Vodafone concern zou overwegen om Liberty Global over te nemen. Daarmee zou het bedrijf in veel Europese landen een groot kabelnetwerk in handen krijgen en overal vast internet kunnen aanbieden. Liberty Global is in Nederland de eigenaar van UPC en Ziggo.