Met de opkomst van de 4G-netwerken zijn de klanten van de telecomproviders massaal meer data gaan gebruiken. Bij Vodafone is dat effect alweer uitgewerkt, want daar verbruikt de gemiddelde klant alweer minder data.

Het dataverbruik van de Vodafone-klanten is de afgelopen maanden met 7,3 procent gedaald. Waar de gemiddelde Vodafone-klant eerst goed was voor 818MB per maand is dat nu nog maar 759MB. De groei in de hoeveelheid dataverkeer dat klanten gebruiken groeit eigenlijk al sinds de introductie van de smartphone. Begin 2015 nam de groei wel fors af maar was er nog steeds sprake van een lichte stijging.

Dit najaar groeide het gemiddelde gebruik echter weer fors, om nu weer wat in te krimpen. Waardoor klanten minder data zijn verbruiken is niet goed te zeggen. Volgens Vodafone maken inmiddels 1,5 miljoen klanten gebruik van 4G en 4G+ en neemt dit aantal nog steeds toe.

Het totale maandelijkse verbruik van alle Vodafone-klanten samen kwam uit op 2814TB. De daling die Vodafone noteert uit de omzet van mobiele klanten wordt nog enigszins gecompenseerd door de omzet uit vaste internetverbindingen. Inmiddels heeft Vodafone 89.000 klanten voor vast internet, wat een stijging is van 16.000 in de afgelopen drie maanden.

Vodafone is een flinke strategiewijziging aan het onderzoeken, het bedrijf overweegt om Vodafone Nederland te laten fuseren met Ziggo in een joint-venture.

Op de redactie hadden wij een beter idee voor Vodafone.