2min

Marktonderzoeksbureau IDC verwacht dat in 2015 de pc-markt harder gaat krimpen dan vooraf werd verwacht. Daarnaast verwacht het bureau dat de laptops populairder worden en dat ten kosten zal gaan van de verkoop van desktop-systemen. Er werd gerekend op een krimp van 3,3 procent maar volgens IDC moeten we rekening houden met 4,9 procent.

Het IDC verwacht dat in 2016 de pc-markt gaat herstellen, maar ook in dat jaar nog lichtjes zal krimpen. Vooral de markt voor desktopcomputers zou het zwaar krijgen daar wordt een daling van 6,2 procent voorspelt, bij laptops blijft de daling beperkt tot 3,9 procent. Volgens het IDC kan Windows 10 dit jaar nog niet echt van toegevoegde waarde zijn om de pc-markt te stimuleren. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat het nieuwe besturingssysteem van Microsoft pas in het najaar wordt verwacht.

Volgens het IDC heeft de krimp van de pc-markt voornamelijk te maken met opkomende markten die onstabieler zijn geworden waardoor de consumenten besluiten hun geld vast te houden. De economische omstandigheden zijn simpelweg niet gunstig genoeg om grote uitgaven te doen. Daarnaast blijft de concurrentie van smartphones en tablets een probleem, deze hebben de afgelopen jaren veel taken van de pc overgenomen. In opkomende markten zijn de desktop en laptop nog ongeveer even populair aldus het IDC, maar voornamelijk in volwassen markten wordt in rap tempo afscheid genomen van de desktopcomputer.

Volgens het IDC werden er vorig jaar 308,1 miljoen computers verscheept, daarvan zouden er 133,8 miljoen desktopcomputers zijn en 174,3 miljoen laptops. Dit jaar is de verwachting dat het aantal verscheepte computers uit komt op 125,5 miljoen desktops en 167,5 miljoen laptops.