Onderzoeksbureaus Gartner en IDC zijn het grotendeels eens over de PC-markt. De markt is opnieuw flink gekrompen in het eerste kwartaal en staat daardoor weer op het laagste punt sinds begin 2009. Mensen kopen minder nieuwe computers, voornamelijk de populariteit van de desktop-computer is aan het instorten.

Volgens Gartner zijn er in het eerste kwartaal 71,7 miljoen pc’s verscheept, IDC ziet het nog minder rooskleurig en houdt het op 68,5 miljoen pc’s. Een daling van respectievelijk 5,2 en 6,7 procent. De onderzoeksbureaus zijn het in elk geval eens dat de pc-markt opnieuw een moeilijke tijd doormaakt.

Vorig jaar was de pc-markt grotendeels stabiel, de onderzoekers denken dat dat vooral te danken is aan de aflopende ondersteuning van Windows XP, wat veel consumenten en bedrijven heeft gedwongen toch maar een nieuwe computer te kopen.

Verder is het nog even de vraag welk effect de introductie van Windows 10 gaat hebben op de pc-markt. Normaal gesproken zien we een krimp van de pc-markt voor de introductie van een nieuwe Windows-versie omdat mensen dan graag de nieuwste versie willen hebben. Met de garantie van Microsoft dat iedereen met een Windows 7- of Windows 8-licentie gratis mag upgraden naar Windows 10 is dat argument min of meer van de baan. Dat wil niet zeggen dat het onbewust geen effect heeft.

Deze zomer zal de defintiieve versie van Windows 10 worden uitgebracht en zal de pc-markt mogelijk weer opleven. Voor de fabrikanten is het te hopen dat Microsoft erin slaagt om Windows 10 voor de "back to school"-periode op te leveren.

De daling op de pc-markt gaat voornamelijk ten kosten van de desktop-computer, de laptops en hybrides (tablets die je ook als laptop kan gebruiken) hebben minder last van de krimp op de pc-markt.

Lenovo is volgens Gartner nog steeds de grootste op de pc-markt en wist zelfs wat marktaandeel te veroveren. Het marktaandeel van Lenovo groeide in vergelijking met een jaar eerder met 1,9 procent tot 18,9 procent, HP wist zijn marktaandeel te vergroten met 1,3 procent en komt uit op 17,3 procent. Het marktaandeel van Dell bleef gelijk op 12,6 procent, Asus wist een kleine groei te realiseren van 7,2 naar 7,4 procent. Acer moest marktaandeel inleveren en daalde van 7,3 naar 7,2 procent.

Volgens de cijfers van het IDC, zijn de marktaandelen net even anders verdeeld, qua volgorde is het enige verschil dat Acer volgens het IDC nog nips 0,1 procent meer marktaandeel heeft dan Asus. De bedrijven zijn het wel eens dat het met Acer niet zo goed gaat.