2min

Marktonderzoekbureaus Gartner en IDC hebben de cijfers gepubliceerd van het afgelopen jaar en die tonen aan dat de pc-markt in 2015 weer flink onderuit is gegaan. De markt blijft dramatisch krimpen en de verwachtingen voor 2016 bieden weinig hoop op herstel.

Gartner stelt dat de totale pc-markt in 2015 is gekrompen met maar liefst acht procent. In totaal werden er volgens het bureau 288,7 miljoen pc’s verscheept, dat waren er in 2014 nog 308,4 miljoen. Inmiddels is dit het vierde jaar op rij dat de pc-markt krimpt, in 2012 werd de negatieve lijn ingezet met een krimp van 3,9 procent, gevolgd door een krimp van bijna 10 procent in 2013. In 2014 leek de markt weer een beetje te herstellen en bleef de krimp beperkt tot 0,9 procent. Dit jaar krimpt de pc-markt dus weer met 8 procent.

IDC laat ongeveer dezelfde lijn zien als is het bedrijf nog wat negatiever over 2015, zij houden het op een krimp van 10,4 procent.

Dit jaar was er de hoop dat de pc-markt zou herstellen in het vierde kwartaal nu Windows 10 volledig beschikbaar is en Intel ook zijn nieuwe zesde generatie Intel Skylake-processoren had uitgeleverd aan de fabrikanten. Helaas is niets minder waar, in het vierde kwartaal vielen er rake klappen op de pc-markt. Gartner stelt dat de pc-markt in het vierde kwartaal met 8,3 procent daalde en IDC houdt het op 10,6 procent.

De enige partij die geen last lijkt te hebben van de moeilijke pc-markt is Apple, dat bedrijf verkoopt elk jaar meet iMacs en MacBooks en ziet zijn marktaandeel juist groeien. Dat betekent dus dat Mac OS X, het desktop-besturingssysteem van Apple, ook steeds populairder wordt. Iets wat kwaadwillenden ook is opgevallen en het afgelopen jaar kwamen er de meeste beveiligingslekken aan het licht in het besturingssysteem. Mac OS X was het meest onveilige stukje software van 2015. Hoewel Apple steeds meer verkoopt is het nog steeds een zeer klein aandeel op de hele pc-markt.

Marktleider op de pc-markt in nog steeds het Chinese Lenovo met een marktaandeel van 20,3 procent. HP staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 18,8 procent, op de derde plaats staat Dell met 13,5 procent en op de vierde plaats staat Asus met 7,9 procent. Op de vijfde plaats komen we Apple pas tegen met een marktaandeel van 7,5 procent. Tot slot staat Acer op de zesde plaats met een marktaandeel 7 procent, Acer lijkt de grootste klappen te vangen op de pc-markt, het bedrijf legde altijd de focus altijd veelal op budgetlaptops en die categorie lijkt nu te verdwijnen. Acer begint nu ook langzaam op te schuiven naar meer kwalitatieve producten.

2016

Over 2016 zijn de onderzoeksbureau’s het niet helemaal eens. Gartner rekent op opnieuw een krimp van ongeveer één procent, terwijl IDC iets positiever is uitgaat van een groei van één tot twee procent. Beide onderzoeksbureaus zijn het er wel over eens dat de groei vooral zit in 2-in-1-apparaten. De zogenaamde hybrides tussen een tablet en een laptop.